Din reţetele sclavilor americani: carne frăgezită la foc mic

Autor: Loredana Fratila-Cristescu Postat la 04 august 2012 50 afişări

După ce au importat fast-food-ul, europenii învaţă acum de la americani să se grăbească încet atunci când vine vorba de gătitul cărnii.

O tradiţie pe care americanii au preluat-o de mult din Caraibe a trecut oceanul, fiind adoptată de localuri din Europa, scrie The Wall Street Journal. Metoda preparării lente a specialităţilor de grătar care presupune, în accepţiunea americană, afumatul cărnii prin aşezarea ei pe un grătar de lemn şi expunerea indirectă la căldură vreme de ore bune, ca să se frăgezească, a pornit din sudul SUA.

Iniţial, cei ce pregăteau carnea în acest mod erau sclavi, care, după abolirea sclaviei s-au văzut nevoiţi să-şi câştige existenţa şi au deschis localuri unde serveau specialităţi de grătar. Mai apoi, odată cu apariţia brichetelor de cărbuni pentru grătar din anii cincizeci, multă lume şi-a putut prepara uşor asemenea feluri de mâncare acasă.

Vestul Europei s-a obişnuit fie să fiarbă carnea, fie s-o frigă direct pe grătar, fără a o trece mai întâi prin afumătoare. În ultima vreme însă au apărut o serie de restaurante care practică gătitul lent al cărnii pe model american, cărora acest procedeu de preparare le permite să folosească bucăţi de carne care în mod normal ar fi date la o parte, cum ar fi capetele şi picioarele de porc ori carnea de pe burtă, sau chiar grăsimea de pe spate.

Unii proprietari de restaurante au ales metoda americană pentru că trecerea cărnii prin afumătoare îi dă acesteia o aromă deosebită, care nu se poate obţine doar pe grătar. Pe lângă restaurante deschise în diverse locuri din Europa, printre care Londra, Leeds sau Barcelona, au început să apară şi firme care importă cele necesare afumării şi frigerii cărnii, comercializate către cei ce vor să prepare asemenea bucate acasă.

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/panorama/din-retetele-sclavilor-americani-carne-fragezita-la-foc-mic-9921376
9921376
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.