Cum poţi să mergi la plajă... la muzeu

Autor: Loredana Frăţilă-Cristescu Postat la 11 septembrie 2021 55 afişări

Cum poţi să mergi la plajă... la muzeu

Se poate merge la plajă pe malul mării sau, pentru cei curioşi, la muzeu. În acest din urmă caz, plaja va fi decorul unui spectacol care se prezintă drept o operă dedicată problemei schimbărilor climatice, găzduită pentru o scurtă perioadă de către muzeul de artă modernă Geffen Contemporary din Los Angeles.

Intitulată „Sun & Sea” („Soare şi mare”), opera a fost lansată iniţial în Lituania în anul 2017, după care a participat la Bienala de la Veneţia în 2019 unde a fost şi premiată, continuând apoi să se plimbe prin Europa şi SUA. Decorul închipuie o plajă, unde artiştii care cântă şi nişte figuranţi, care pot fi şi ei artişti ori aleşi din rândul publicului, stau întinşi pe prosoape, joacă badminton, mănâncă, se dau cu cremă de soare ori construiesc castele de nisip. Atmosfera e completată de lătrat de câine, chiote de copii, foşnet de ambalaje de mâncare şi alte sunete care s-ar auzi pe o plajă, suprapuse peste fondul muzical. Artiştii, scrie LA Times, cântă despre încălzirea Pământului, dispariţia speciilor şi efectul turismului asupra planetei, precum şi despre distrugerea Marii Bariere de Corali din Australia. Un spectacol durează o oră, dar se repetă vreme de cinci ore fără pauză în fiecare zi, cei de pe scenă putând ieşi când doresc, iar când se întorc sunt uzi leoarcă pentru a sugera că au făcut o baie în mare.  Decorul „Sun & Sea” nu este din butaforie, plaja de la muzeu fiind construită din mai bine de zece tone de nisip local, care, după plecarea artiştilor spre următoarea destinaţie din turneu, va ajunge la şcoli şi locuri de joacă, şi completată cu scoici, pietre şi lemn plutit de prin partea locului.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
schimbarilor climatice,
muzeu,
spectacol,
artisti

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.