Babilon: un loc unde au venit americanii cu banii

Postat la 16 ianuarie 2011 907 afişări

Pentru prima oara dupa intrarea trupelor americane in Irak in anul 2003, unul dintre cele mai vechi orase ale lumii, Babilonul, precum si alte ruine ale Mesopotamiei fac obiectul eforturilor de conservare si chiar restaurare din partea specialistilor.

Se fac sapaturi in zone noi, in mare parte in secret, pentru a le proteja de hoti, iar pentru prevenirea deteriorarii ruinelor antice a fost alcatuit un plan de conservare de catre Fondul Mondial al Monumentelor si autoritatile irakiene. De asemenea, Departamentul de Stat al SUA a oferit recent o subventie de doua milioane de dolari pentru conservarea celor mai importante ruine babiloniene, cum ar fi fundatia Portii lui Ishtar, construita in secolul al VI-lea i.Hr. de catre tatal lui Nabucodonosor.

Proiectul babilonian este cel mai ambitios proiect arheologic al Irakului de pana acum, iar cei implicati spera ca vor reusi sa puna in valoare si ruinele altor orase antice, ca Ur, din sudul tarii si Nimrud, din nord. Acestea ar urma sa devina puncte de atractie, atat pentru turisti, cat si pentru cercetatori din toata lumea si totodata o sursa importanta de venit pentru Irak, pe langa castigurile aduse de petrol.

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/panorama/babilon-un-loc-unde-au-venit-americanii-cu-banii-7893454
7893454
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.