O ecranizare imposibila

Postat la 27 februarie 2007 1 afişăre

Kubrick a citit romanul si l-a considerat imposibil de ecranizat. Scorsese si Milos Forman au ajuns la aceeasi concluzie, dar asta nu l-a oprit pe neamtul Tom Tykwer sa adapteze pentru ecran "Parfumul", bestseller-ul frumos mirositor al conationalului sau Patrick Süskind.

Kubrick a citit romanul si l-a considerat imposibil de ecranizat. Scorsese si Milos Forman au ajuns la aceeasi concluzie, dar asta nu l-a oprit pe neamtul Tom Tykwer sa adapteze pentru ecran "Parfumul", bestseller-ul frumos mirositor al conationalului sau Patrick Süskind.

 

Carte cu rasunator succes si in Romania, "Parfumul" a fost adesea taiata de pe lista bestseller-urilor de ecranizat. Un motiv este si incapatanarea autorului de a refuza sa vanda drepturile de ecranizare, constient de dificultatile in a transpune pe pelicula universul olfactiv al celebrului si monstruosului sau personaj, parfumierul de geniu Jean-Baptiste Grenouille. In 2001 a vandut totusi drepturile pentru exorbitanta suma de zece milioane de euro. Jean-Baptiste Grenouille (Ben Whishaw) se naste in prima jumatate a secolului XVIII la Paris. Orfan si condamnat, in contextul vremii, la o existenta scurta si mizera, Grenouille (in franceza cuvantul inseamna "broasca") supravietuieste numai datorita uimitorului sau simt olfactiv. Ducand o existenta mizera, Grenouille reuseste sa intre ucenic la Baldini (Dustin Hoffman), unul din maestrii parfumieri ai Parisului, pe care-l salveaza de la ruina cu ajutorul capodoperelor sale olfactive.

 

Dar geniul flamand al lui Jean-Baptiste scapa de sub control dupa ce acesta intalneste o tanara fata al carei trup emana o fascinanta mireasma. Visul lui, acela de a crea mireasma perfecta, un elixir care sa-i permita seducerea oricarui om, da tagline-ul filmului - "traia ca sa gaseasca frumusetea, ucidea pentru a o poseda" - si-l arunca pe personaj intr-o goana amorala care nu exclude crima. Caci mireasma perfecta este formata din mirosul trupurilor a 13 fecioare, atat de frumoase incat ii fac pe toti din jurul lor sa se indragosteasca instantaneu de ele.

 

Iar orasul provensal Grasse, capitala mondiala a stiintei parfumeriei, il invata pe Grenouille metoda de a rapi parfumul tinerelor fete pe care le ucide. Acoperite cu un strat subtire de seu, trupurile acestora isi cedeaza pana si ultima particula mirositoare panzelor cu care Grenouille le infasoara, dupa care sunt parasite te miri unde, spre disperarea locuitorilor din Grasse. Dintre ei, negustorul Antoine Richis (Alan Rickman) este cel mai speriat, pentru ca frumusetea fiicei sale Laura (Rachel Hurd-Wood) e celebra in tot tinutul, iar inteleptul comerciant, singurul care intuieste intentiile misteriosului asasin, e sigur ca Laura e inclusa si ea in planurile lui. Intre cei doi se duce o lupta cu deznodamant neasteptat, la fel de neasteptat ca finalul expiator al filmului, care poate parea palid in comparatie cu impresionantele paragrafe de la finalul romanului lui Süskind.

 

Ce e captivant  la "Parfumul" este ca Tom Tykwer, cu efecte vizuale, o coloana sonora si o interpretare perfecta din partea cvasiincepatorului Ben Whishaw, reuseste imposibilul: o frumoasa ecranizare a unei carti de neecranizat. Tykwer, creatorul sprintenei Lola din "Run Lola Run", dramuieste minutios melanjul de oroare si fascinatie pe care le exercita personajul lui Süskind, iar Ben Whishaw, la cei 26 de ani ai lui, e un actor suficient de complet ca sa nu se lase coplesit de rolul obsedatului taciturn, cu replici extrem de putine. Un lucru e clar: actorul britanic nu e genul care sa se lase dominat de un singur rol si cu siguranta va evada usor de sub presiunea lui Jean-Baptiste Grenouille, pe a carui psihologie a intuit-o extrem de exact.

 

Prin urmare, fanii cartii lui Süskind, care au protestat rauvoitori la anuntul proiectului lui Tykwer, nu vor fi in niciun caz dezamagiti. Regizorul reuseste imposibilul in acest film, care-si conduce fidel spectatorul in universul special al lui Grenouille, ale carui puncte de reper sunt exclusiv mirosurile. Cu o coloana sonora extrem de complexa, compusa de insusi Tykwer, alaturi de partenerii sai din grupul electro Pale 3, Johnny Klimek si Reinhold Heil, si cu un buget de 50 mil. euro, "Parfumul" este cel mai scump film produs vreodata de Germania. Si posibil ca filmul sa contina si una dintre cele mai socante scene incluse intr-un film german: sigur nu veti uita cu usurinta scena in care sute de personaje fac dragoste in piata din centrul orasului Grasse (de fapt piata muzeului in aer liber Poble Espanol din Barcelona).

 


PERFUME: THE STORY OF A MURDER/PARFUMUL. R: TOM TYKWER. CU: BEN WHISHAW, ALAN RICKMAN, DUSTIN HOFFMAN, RACHEL HURD-WOOD, ALVARO ROQUE CORINNA HARFOUCH, PAUL BERRONDO. DIN 16 MARTIE

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
O ecranizare imposibila
/arta-si-societate/o-ecranizare-imposibila-1008357
1008357
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.