Martin Scorsese - un fiu al Micii Italii

Postat la 17 februarie 2006 1 afişăre

NASCUT la 17 noiembrie 1942 la New York, in cartierul "Mica Italie", intr-o familie de italieni, Luciano si Catherine Scorsese (foto), care de altfel apar in cateva dintre filmele lui. In copilarie sufera de astm si, din cauza ca nu-l pot lasa sa se joace afara, ca ceilalti copii din cartier, parintii il duc la cinema.

 

LA 8 ANI, Scorsese schita un fel de benzi desenate, reconstituind, cadru cu cadru, filmele pe care le vazuse la cinematograful din cartier. Uneori, desena doar din imaginatie si-si grupa schitele sub titlul "regizat si produs de Martin Scorsese". Pe la 12 ani, desena cu culoare povesti biblice si western-uri. "Vroiam sa fiu cu adevarat mare", spune el razand, "dar aveam probleme cu desenatul prim-planurilor".

 

IN LICEU, Scorsese a fost disk-jockey - aici si-a "lustruit" gusturile muzicale. "In casa mea era mereu muzica, mama mea avea mereu radio deschis... asculta in special Bing Crosby, Frank Sinatra...". Regizorul e cunoscut pentru meticulozitatea cu care isi alege coloana sonora. "Muzica iti poate conduce intregul film, are o importanta psihologica aproape, pentru ca iti «asista» imaginea si poate pune in valoare o anumita scena."

 

ABSOLVENT, in 1966, al Scolii de Film de la New York University, debuteaza in 1967 cu "Who’s That Knocking On My Door", pentru care scrie si scenariul. Insa primul lui film major - care are si o profunda componenta autobiografica - este "Mean Street", pe care-l face in 1973. "Am combinat trasaturi de la diverse persoane; ii cunosteam pe oamenii aceia si multi imi sunt inca prieteni apropiati", spune Scorsese.

 

CASATORIT de cinci ori cu Laraine Brennen (1965), Julia Cameron (1975), Isabella Rossellini (1979), Barbara De Fina (1985), Helen Morris (1999). "Munca a fost psihoterapia mea dupa fiecare divort", spune Scorsese.

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/martin-scorsese-un-fiu-al-micii-italii-978593
978593
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.