Liniste, se transforma!

Postat la 03 iulie 2007 1 afişăre

Aveam vreo zece ani cand am vazut la un prieten un robotel Tahara din seria "Transformers". Lighioana arata ca o masina si, dupa cateva miscari indemanatice ale posesorului, devenea ditamai robotul echipat cu de toate. Suficient de interesant pentru ca ideea celor de la Tahara sa fie transformata intr-un film. Pentru a doua oara.

Aveam vreo zece ani cand am vazut la un prieten un robotel Tahara din seria "Transformers". Lighioana arata ca o masina si, dupa cateva miscari indemanatice ale posesorului, devenea ditamai robotul echipat cu de toate. Suficient de interesant pentru ca ideea celor de la Tahara sa fie transformata intr-un film. Pentru a doua oara.

 

Ce poate fi mai ofertant pentru un batalion de specialisti in efecte speciale decat o banda de roboti in stare sa se transforme, in cateva secunde, dintr-o inofensiva masina (care nici macar nu poate depasi 200 km/h) intr-un robot care face sa se cutremure pamantul sub pasii sai? Michael Bay, regizor familiarizat cu filmele de actiune, a intuit perfect potentialul povestii si s-a apucat numaidecat de treaba.

 

Cu sloganul "Razboiul lor in lumea noastra" (ca fapt divers, acesta a apartinut initial lui "Alien vs. Predator", dar producatorii au renuntat la el dupa ce au gasit mai inspiratul "Oricine ar castiga, noi pierdem", care se potriveste perfect si in cazul "Transformers"), Bay descrie actiunea. Doua rase de roboti isi duc de secole batalia interstelara inainte de a-si alege Terra drept teren de "joaca". Unii sunt buni, altii sunt rai. Unii sunt albastri, ceilalti rosii. Unii se transforma in masini, ceilalti in arme si aeronave.

 

Un singur lucru il au in comun: cu totii au in componenta atat de multe elemente care se misca atat de rapid, incat realizarea unui singur cadru cu roboti pe puternicele calculatoare de la DreamWorks a durat nu mai putin de 38 de ore, record absolut in lumea filmului. Stiind acest amanunt, aproape nu mai conteaza ca scenariul filmului urmareste atatea piste, incat are toate sansele sa-si epuizeze spectatorul, amenintand cu atacuri de apoplexie pe toti profesorii de scenaristica din lume. Dar sa nu anticipam.

 

Intre Autoboti si Decepticoni (adica bunii, respectiv raii), oamenii par ca nu au nicio sansa, dar are Michael Bay grija sa nu fie chiar asa - doar este vorba de blockbuster-ul verii. Asa ca intra in scena Sam (Shia LaBeouf), un pustan care nu stie ca, atunci cand cumpara un simpatic Chevrolet Camaro galben, tocmai l-a achizitionat pe puternicul autobot Bumblebee, a carui sarcina este sa-l apere pe Sam. Acesta poseda, fara sa stie, harta spre Allspark, o misterioasa sursa de energie ascunsa undeva pe Terra si motivul indelungatului razboi dintre cele doua rase de roboti.

 

Cat despre Shia LaBeouf, al carui nume cu siguranta se inscrie in seria celor mai putin iubite si greu pronuntabile de catre americanul de rand (avandu-l drept principal concurent pe Schwarzenegger, simplificat urgent sub forma Arnie sau "Conan the Republican"), acesta este cu siguranta noul actor de filme de actiune pe care nu ti l-ai putea imagina niciodata intr-un rol de gen.

 

Urmas al lui Tobey Maguire (cine si l-ar fi imaginat vreodata pe uratelul din "Cider House Rules" imbracand costumul rosu al lui Spider-Man?), LaBoeuf este noul preferat al lui Steven Spielberg, pentru ca, dupa rolul pustiului cu importanta participare intru salvarea omenirii in "Transformers", regizorul l-a distribuit intr-un rol important in ultimul "Indiana Jones", la care filmarile au inceput acum nici doua saptamani. Spielberg nu vrea sa spuna despre ce rol e vorba, dar specialistii de la Hollywood, cu antenele lor, au stabilit: Shia joaca rolul fiului celebrului arheolog. Pana atunci, baiatul, pe care l-ati vazut in multe filme cunoscute ("Constantine", "I, Robot", "Charlie’s Angels"), executa indicatiile pretioase ale lui Michael Bay in "Transformers". Filmul va rula din 6 iulie pe marile ecrane din intreaga lume.

 

Initial, Bay a refuzat sa regizeze acest film, desi i-ar fi continuat cat se poate de nimerit seria de blockbustere inceputa cu "Bad Boys" si "Armageddon" si continuata cu "Pearl Harbour" sau "Insula". Motivul refuzului sau a fost destul de surprinzator pentru producatori: "Nu vreau sa fac un film inspirat de niste jucarii tampite!", ar fi vociferat regizorul, uitand ca un comentariu asemanator facuse cu mai bine de 25 de ani in urma, cand i s-a oferit sa intre in echipa "Indiana Jones si cautatorii arcei pierdute". Bay si-a dat seama probabil ca nu e bine sa refuzi de doua ori in viata o colaborare cu Spielberg, asa ca a revenit asupra deciziei. Plus ca regizorul voia si sa-si implineasca un vis mai vechi, acela de a face un film de familie. Desi ne intrebam si noi ce film de familie este cel in care doua treimi din personaje sunt niste roboti gigantici. Daca acesta este un amanunt irelevant, cu siguranta conteaza ca bugetul filmului se ridica la 150 mil. $. Dar, chiar daca nu se va intampla asa, ei cu siguranta nu au auzit celebra replica a lui Steven Spielberg, care a obligat acum cativa ani o intreaga echipa de efecte speciale sa ia totul de la zero, pe motiv ca ceea ce creasera "nu arata suficient de scump".

 

"TRANSFORMERS". R: MICHAEL BAY. D: SHIA LABEOUF, MEGAN FOX, JOSH DUHAMEL, RACHAEL TAYLOR, TYRESE GIBSON, JON VOIGHT, ANTHONY ANDERSON, JOHN TURTURRO. DIN 6 IULIE

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Liniste,
se transforma!
/arta-si-societate/liniste-se-transforma-1009699
1009699
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.