You’ve got mail

Postat la 24 iunie 2008 70 afişări

Personaje principale din carti politiste, filme cu detectivi si povesti cu regi, subiecte de analiza financiara si rememorari istorice - intr-un cuvant, ceea ce face atractia timbrelor de colectie - au fost aduse pentru prima data la Bucuresti la Expozitia Filatelica Mondiala.

La inceputul lunii iunie, la o licitatie organizata la New York, o serie limitata de timbre braziliene s-a vandut cu 2.185.000 de dolari. Editia din 1843 a “Ochiului de taur” (cele mai vechi si mai faimoase timbre din Brazilia) a fost achizitionata prin telefon de un licitator anonim. Licitatia din Brazilia este cel mai recent exemplu de record in materie de vanzare a timbrelor rare, care au devenit, in conditiile instabilitatii pietelor financiare, posibile alternative de plasament in raport cu clasicele actiuni sau obligatiuni.

Penny Black din 1840, Small One-Dollar Red Reserve din China 1897 sau Mauritius Penny Orange din 1847 sunt pentru lumea filatelica un fel de echivalente ale unor capodopere precum Mona Lisa sau Venus din Milo. Investitorii care au know-how, pasiune si fonduri pot obtine profituri considerabile din colectionarea unor asemenea obiecte. Investitiile in timbre au avut un boom in anii ’70, insa epoca profiturilor spectaculoase s-a incheiat brusc in 1979, cand multi au avut de pierdut. Dupa 1980, piata si-a revenit si a ajuns cu pasi mici, dar constanti, la recordurile de acum: valoarea unor timbre precum cele enumerate mai sus a ajuns in timp sa creasca si cu 900%. Cateva dintre capodoperele filateliei, care apartin colectiilor caselor regale sau marilor colectionari privati ai lumii, sunt prezente la Bucuresti incepand cu 20 iunie, la Romexpo, in cadrul Expozitiei Filatelice Mondiale (EFIRO 2008). Sunt expuse aproximativ 800 de colectii apartinand unui numar de 650 de colectionari din 74 de state. Evenimentul este dedicat implinirii a 150 de ani de la emiterea primului timbru romanesc, “Cap de bour”. Sunt prezente matritele originale ale “Capului de bour”, ziarul “Zimbrulu si Vulturulu” pe care sunt francate opt timbre “Cap de bour”, primul timbru postal din lume, Penny Black, timbre din colectia casei regale britanice sau colectia de marci postale “Ochi de bour” din Brazilia.

Leonard Pascanu, presedintele Federatiei Filatelice Romane, sustine ca timbrele “Cap de bour” ar putea fi elemente ale unui brand puternic de tara pentru Romania. Trebuie amintit ca ziarul “Zimbrulu si Vulturulu”, francat cu opt marci “Cap de bour”, a fost vandut anul trecut la licitatie la Geneva la suma finala de 829.500 de euro, conform site-ului casei de licitatie David Feldman. Ziarul, care este valoros pentru ca este francat cu opt timbre “Cap de bour” care nu sunt separate, ci in doua straifuri, unul de trei, altul de cinci bucati - fusese estimat inainte de licitatie la o valoare cuprinsa intre 500.000 si 750.000 de euro. Licitatia a pornit de la pretul de 500.000 de euro si a ajuns pana la 700.000 de euro - pret fara comisioane si taxe. Cumparatorul a fost Joseph Hackmey, un colectionar israelian.

Ca si in cazul produselor actuale, timbrele sunt cu atat mai valoroase cu cat editia in care au fost lansate este limitata. De exemplu, in cazul aceluiasi “Cap de bour”, lansat in 1858, la 18 ani dupa aparitia primului timbru din lume (Penny Black), sunt cunoscute 800 de exemplare. “Fiecare are povestea lui. Faima s-a nascut pentru ca au fost tiparite in numar mic, dat fiind ca aceia care stiau sa scrie erau foarte putini, iar faptul ca Posta Romana le-a retras din circulatie dupa numai patru luni a facut ca numarul sa scada si mai mult. S-au scris carti, s-au produs filme, i-au creat aureola de piesa rara de colectie”, spune Pascanu.

In cifre, expozitia de la Bucuresti inseamna 3,5 milioane de euro investite in organizare, 310.000 de euro pentru promovarea evenimentului, o echipa de 100 de oameni si cinci luni de pregatiri, dupa cum rezuma Gabriel Mateescu, presedintele comitetului de organizare.

Cat despre colectionari, cei mai importanti dintre ei sunt la fel de secretosi precum un bancher elvetian, iar adevarata amploare a colectiilor personale iese la iveala, adesea, doar dupa moartea lor. Secretomania este explicata de faptul ca valoarea timbrelor este in continua crestere, iar taxele pot fi platite pentru un procent nesemnificativ din valoarea lor reala, ceea ce le face uneori mai valoroase decat actiunile in cazul inflatiei.

Primul colectionar din lume a fost regele George al V-lea al Marii Britanii, care a fost atras de filatelie inainte sa devina suveran. Regele Carol al II-lea al Romaniei a fost considerat la vremea sa printre primii trei colectionari ai lumii, iar colectia sa a fost expusa pentru ultima data in 1953 la Expozitia Mondiala de la Londra. De atunci i s-a pierdut urma.

In prezent, unul dintre cei mai importanti colectionari de timbre, a carui colectie este prezenta si la Bucuresti, este iranianul Nasser Khalili. Omul de afaceri a investit 500 de milioane de dolari, din averea agonisita din imobiliare, in 25.000 de opere de arta islamice, japoneze si spaniole, despre care spune ca s-au apreciat de pana la 50 de ori in ultimii 35 de ani. Timbre colectioneaza de cand avea 10 ani, iar specialistii spun ca in prezent este unul dintre cei mai importanti colectionari de timbre “Cap de bour”.

Timbrele starnesc pasiuni atat de arzatoare, incat pentru a intra in posesia exemplarului dorit, unii sunt capabili de orice. Se spune ca in 1892, francezul Hector Giroux isi dorea atat de mult sa intre in posesia unei editii rare, “Misionarul”, incat l-a ucis pe Gaston Leroux, colectionarul in posesia caruia se aflau. Cand politistii au dezlegat misterul, Giroux a marturisit si a predat timbrul.

Povestile si misterele din jurul timbrelor par a fi desprinse alteori din istoriile cu exploratori si cautatori de comori. In 2006, doi experti in filatelie au anuntat o descoperire care ar putea rezolva una dintre cele mai mari controverse din piata. Ken Lawrence si Richard Celler, doi dintre specialistii in timbrele din secolul al XIX-lea, au descoperit ca un grup de timbre despre care mult timp s-a crezut ca sunt false ar putea fi veritabile si ar avea o valoare de 10 mil. dolari. “Este una dintre cele mai fascinante povesti cu timbre din ultimele 100 de ani”, spune Donald Sundman, presedintele Mystic Stamp, un dealer de timbre din Statele Unite. Descoperirea este legata de unele dintre cele mai vechi timbre din Hawaii, seria Missionary, editate de serviciile postale ale insulei in 1851, in special pentru corespondenta cu misionarii din Statele Unite. Timbrele sunt rare si numai 200 sunt certificate ca fiind veritabile. Sunt foarte ravnite de colectionari, iar cel mai rar dintre ele, un timbru nefolosit, in valoare de 2 centi, a fost vandut pentru 600.000 de dolari.

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/lifestyle/you-ve-got-mail-2736611
2736611
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.