Val ridicat

Postat la 26 februarie 2007 29 afişări

Doi actori excelenti, un scenariu sensibil si o poveste de dragoste plina de subintesuri, locatii exotice si o muzica fantastica (Glob de Aur pentru Alexandre Desplat), toate acestea transforma "The Painted Veil" al regizorului John Curran intr-un film necesar, potrivit pentru toate categoriile de spectatori. Cu tagline-ul "Uneori cea mai aventuroasa dintre calatorii este distanta dintre doi oameni", "The Painted Veil" este o calatorie care categoric merita parcursa. E unul dintre rarele filme care, alaturi de personaje, reusesc sa-si transporte si spectatorii in lumea lor aparte, facandu-i sa uite pentru doua ore de realitate. Iar China demult n-a mai fost atat de frumoasa pe pelicula...

Inspirat din romanul cu acelasi nume al lui W. Somerset Maugham (ecranizat si in 1934 cu Greta Garbo in rolul principal), "The Painted Veil" spune complicata poveste a doi soti englezi plecati in China pentru a ajuta populatia de aici in lupta impotriva holerei. O aventura a ei, Kitty (Naomi Watts), plictisita si deloc atrasa de blandul Walter (Edward Norton), transforma casnicia celor doi intr-un razboi de uzura, purtat pe un camp de batalie improbabil: o provincie indepartata, verde-aurie, unde holera face ravagii.

Cu interesantele culmi muntoase, ca niste cocoase deshidratate de camila in fundal, Kitty si Walter trebuie sa se confrunte cu problemele lor emotionale, dar si cu tragica situatie a oamenilor din satul langa care locuiesc, decimati de epidemia de holera si de tratamentele antice folosite. Ceea ce in animata Londra, care ii lipseste atat de mult lui Kitty, ar fi fost imposibil, in acest decor se petrece pe nesimtite: cei doi reusesc sa se apropie si sa se respecte.

Destul de previzibil, dar atasant si sensibil, camera lui Curran dezvaluie doua lumi noi, necunoscute: cea a sufocantei Chine si cea a compasiunii, a frustrarilor alinate, a calmei bunavointe care se instaureaza intre cei doi. Cu o intuitie proprie, Watts si Norton simt excelent cum sa-i interpreteze pe cei doi soti care abia pot sa se suporte unul pe celalalt. Ridicarea valului este lina, sinuoasa, iar Maugham si scenaristul Ron Nyswaner reusesc s-o faca insidioasa, usor amenintatoare, numai buna sa te puna pe ganduri.

THE PAINTED VEIL - R: JOHN CURRAN D: EDWARD NORTON, NAOMI WATTS, TOBY JONES, LIEV SCHRIEBER, DIANA RIGG, GESANG MEIDUO, ANTHONY WONG

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Val,
ridicat
/arta-si-societate/lifestyle/val-ridicat-4073619
4073619
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.