Unde fugim de cosmarul Euro?

Postat la 17 iunie 2008 8 afişări

Intreaga lume a fost luata cu asalt de regele fotbal si va ramane sub dominatia lui pret de inca zece zile. Si mai ales in contextul necalificarii echipei nationale in fazele superioare, muzica si cultura au cateva alternative pentru cei care nu se simt atrasi de nebunia Campionatului European

Campionatul European de Fotbal este o afacere de 1,25 de miliarde de euro pentru UEFA, iar despre Elvetia, una dintre tarile organizatoare, se spune ca ar putea castiga 897 de milioane de euro de pe urma campionatului. Toata Europa, inclusiv Romania, nu mai respira in aceasta perioada altceva decat fotbal. Specialistii in resurse umane se asteapta ca managerii amatori de fotbal sa accepte un sistem de lucru mai flexibil in timpul Campionatului European, iar productivitatea muncii sa scada in anumite cazuri cu pana la 40%.

Ce se intampla insa cu cei ce nu sunt pasionati de fotbal si care vor sa evadeze de sub tirania sportului-rege? La restaurante nu prea mai sunt sanse sa gasesti o masa disponibila seara fara rezervare, cluburile si pub-urile sunt pline de microbisti si chiar si institutii destinate programelor culturale, precum Institutul Cultural Francez, organizeaza evenimente care au legatura cu Euro 2008. BUSINESS Magazin a trecut in revista lista cu evenimente din luna iunie si le-a ales pe cele care vor marca intr-o lupta fair-play cu competitia fotbalistica.

Utopia Travel

Uneori, evadarea pe alt continent poate fi cea mai buna solutie, chiar si daca e vorba doar de o utopie. La galeria Grigore Mora are loc expozitia de proiectii video din Cairo, Beirut, Istanbul, Sofia, Belgrad, Sarajevo, Zagreb, Ljubljana, Graz si Viena. Expozitia este, de fapt, marturia unui proiect experimental de patru luni din 2002, care s-a organizat pe ruta Egipt-Austria. Artistii din tarile de pe itinerariu au realizat 123 de lucrari video in care prezinta diverse aspecte culturale ale tarilor respective. Lucrarile au fost arhivate si transportate cu un taxi limuzina pe traseul Cairo-Viena. Masina, dotata cu monitoare video, a facut opriri in spatiile publice sau in diferite institutii de arta si cultura din fiecare dintre orasele enumerate mai sus.

Florile memoriei

Galeria 115 lanseaza contraatacul printr-o evadare intr-o lume cu printi si printese orientale, care prind viata in arta digitala si ajung pe strazile din Bucuresti. Figurile delicate care traiesc printre flori, lampadare, fluturi sau motive traditionale japoneze din expozitia “Flower of Memory” a artistei japoneze Aya Kato vor ramane in Capitala pana la finalul lunii iunie. In viata reala, Aya face grafica pentru firme precum Hitachi sau Apple, animatie video pentru videoclipuri (“Butterflies” al lui Tori Amos), ilustratii pentru carti (Edgar Allan Poe), huse pentru laptop sau iPhone. Artista a imaginat chiar personaje pentru o colectie de imbracaminte. Frog Prince sau Kaguya, o printesa japoneza din povestea taietorului de bambus, au fost imprimate pe tricouri sau hanorace marca Beautiful Decay. Lucrarile artistei Aya Kato sunt expuse si pe cladirile din zona Obor, sub forma unor panouri uriase care acopera fatadele.

Premiere la cinema

Distribuitorii de filme incearca sa tina piept asaltului fotbalului prin cateva premiere asteptate de fani. Pe 20 iunie va avea loc premiera filmului “Cronicile din Narnia, Printul Caspian”, in care fratii Peven¬sie ajung din nou in Narnia, la 1.300 de ani de la prima aventura, pentru a-l ajuta pe mostenitorul de drept al tronului din regat sa isi recastige coroana. La randul sau, Angelina Jolie revine in cinematografe in “Wanted”, productia in care tanarul Wesley, interpretat de James McAvoy, afla dupa ce tatal sau a fost ucis ca acesta fusese liderul unei organizatii de asasini. Antrenat de Sloan (Morgan Freeman) si echipa lui, Wesley incearca sa calce pe urmele

tatalui sau.

Noaptea institutelor culturale

La 27 iunie este programata cea de-a doua editie a Noptii Institutelor Culturale, organizata de Institutul Cultural Roman, la care participa alte noua institute culturale din Bucuresti. Noaptea inseamna o calatorie in jurul Europei, o expeditie prin Ungaria, Cehia, Germania, Anglia sau Franta, in care ghizi sunt personaje faimoase precum Edith Piaf sau Cervantes. In toate aceste institute, in noaptea de 27 spre 28 iunie se vor organiza proiectii de film, spectacole de dans si muzica, expozitii sau petreceri.

Bucuresti, dragostea mea

Presupunand ca pofta pentru calatorii v-a fost satisfacuta, o revenire la Bucurestiul clasic poate fi binevenita. Institutul Cultural Roman expune fotografiile lui Ioan Meltzer in ciclul “Bucuresti, dragostea mea”. “Nu-mi place Bucurestiul. Nu-mi place praful din Bucuresti care se lipeste de pielea transpirata si care-mi intra in ochi, nu-mi plac masinile parcate pe trecerea de pietoni. Nu-mi plac soferii care, disperati de trafic claxoneaza in disperare, nu-mi plac cainii vagabonzi, nu-mi plac noile borduri, nu-mi place asfaltul proaspat turnat si deja crapat. (...) Mi-am luat aparatul, am pus film si hai sa fotografiez ce nu-mi place. In pun la ochi si - surpriza! O raza de lumina! O frumoasa domnisoara se plimba pe un pavaj! O umbra! Un mosneag intr-o galerie de arta!”, rezuma artistul conceptul expozitiei. Ioan Meltzer a urmat cursurile Sorbonne Nouvelle la sectia cinema.

Van Buuren la Arenele Romane

Armin Van Buuren se afla pe locul intai in topul revistei DJ Mag si a fost votat cel mai bun DJ din lume de catre 350.000 de pasionati de muzica. Seria de evenimente The Mission il prezinta pentru prima data in Romania in show-ul Armin Only, care a facut inconjurul lumii. Artistul petrece toata seara la pupitru mixand seturile sale care pot ajunge chiar si la opt ore. Spectacolul este programat pentru 28 iunie la Arenele Romane.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
fotbal,
Euro 2008,
campionat,
alternative
/arta-si-societate/lifestyle/unde-fugim-de-cosmarul-euro-2715377
2715377
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.