Terminalul de arta

Postat la 03 martie 2008 10 afişări

Terminalul 5 de la aeroportul Heathrow din Londra este o combinatie intre structura high-tech si galerie de arta, care contrasteaza cu imaginea invechita a aeroportului.

Pasagerii zborului British Airways, care pleaca in dimineata zilei de 27 martie din Bucuresti si ajung la ora 9:50 la Londra, vor fi printre primii din lume care vor ateriza pe Terminalul 5 al aeroportului Heathrow. Noul terminal, care a fost construit in 18 ani de 20.000 de muncitori si a costat 4,3 miliarde de lire sterline, este considerat "unul dintre cele mai spectaculoase exemple de arhitectura din istoria moderna a Marii Britanii", dupa cum spune specialistul in arhitectura al ziarului The Guardian, Jonathan Glancy. Iar arhitectura si designul sunt tocmai cateva dintre elementele importante pe care au mizat managerii de la British Airways (singura companie aeriana care va opera pe terminal) atunci cand au fost pusi in situatia de a gasi o solutie pentru revigorarea imaginii de aeroport invechit si congestionat pe care o are Heathrow. Terminalul a fost proiectat de Rogers, Stirk, Harbour & Partners, aceiasi arhitecti care au realizat sediul companiei Lloyd's din Londra si aeroportul Barajas din Madrid. Proiectul a rezolvat cateva dintre problemele de design pe care le are restul aeroportului. Astfel, peretii din sticla dau senzatia de spatiu deschis si foarte luminos, ghiseele de la check-in si securitate au fost asezate astfel incat traseul parcurs sa fie logic, iar pentru usurarea facilitatilor au fost instalate 96 de chioscuri de check-in automat. Pasagerii care vor calatori spre terminal cu metroul sau trenul vor debarca intr-o statie ce pare o gradina de vara. Gara, lata de 30 de metri si lunga cat tot terminalul a fost decorata cu 40 de copaci, fantani si lucrari de arta si dispune de o zona de relaxare si cafenele in aer liber. Zona este luminata natural datorita acoperisului transparent care este realizat din acelasi material ca si Eden Project din Cornwall (o imensa gradina botanica acoperita unde plantele beneficiaza de lumina naturala).

Designerii au tinut cont si de tendinta puternica ecologista ce influenteaza piata in ultima vreme, astfel incat 85% dintre resturile ramase de la santier au fost reciclate si refolosite la constructie, iar forma acoperisului permite stocarea a 85% din apa de ploaie, care este purificata si folosita in baile terminalului.

Insa una dintre cele mai spectaculoase zone include cele 6 lounge-uri, denumite "Galerii", parca pentru a sugera atentia care a fost acordata artei. Britanicii au angajat compania Artwise, curatori de arta, care au ales creatiile expuse in lounge-uri. De altfel, British Airways are o colectie de peste 1.000 de opere de arta.

Imediat ce urci pe scara rulanta ce duce la intrarea in lounge-uri, atrage atentia un nor high-tech, realizat de casa de design Troika. Sculptura are o lungime de 5 metri si este prima structura tridimensionala realizata folosind led-uri de intensitate mare. Sculptura dispune de un software special care schimba aspectul "norului" pe parcursul zilei. Si zona de receptie a lounge-urilor impresioneaza prin designul ce pare desprins din "Matrix". Display-ul lung de 22 de metri a fost creat de studioul Troika si este dotat cu un sistem modular care permite de exemplu afisarea orelor din marile orase ale lumii sau anunturi legate de evenimentele care au loc in lounge. Lounge-urile par a fi o expozitie de arta, galerii ce expun opere ale lui Damien Hirst, Bridget Riley si Julian Opie, decorate cu mobila realizata la comanda cu tapiterie exclusivista de la Osborne & Little (unii dintre cei mai mari designeri de tapiterii din lume) sau candelabre din cristal Swarovski. Nu pot fi trecute cu vederea nici panourile din sticla pictata 3D ale artistului Christopher Pearson. Fiecare element a fost gandit astfel incat pasagerii sa uite ca se afla pe un aeroport aglomerat. Exista o zona dotata cu seminee, unde te simti mai degraba intr-un chalet dintr-o statiune de munte, un bar de sampanie decorat in stil flamboaiant si fotolii ce par desprinse din biblioteca nobililor englezi.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Terminalul,
de,
arta
/arta-si-societate/lifestyle/terminalul-de-arta-4074080
4074080
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.