Ştiaţi că primul "bug" de computer a fost chiar o molie?

Autor: Florin Casota Postat la 06 aprilie 2016 1073 afişări

Ştiaţi că primul "bug" de computer a fost chiar o molie?

Grace Murray Hooper a fost o figură importantă în domeniul informaticii. Aceasta a fost un ofiţer în marina militară a Statelor Unite ale Americii şi un pionier în domeniul informaticii.

Hopper a studiat matematica şi obţinut un doctorat în matematică la Yale. În 1943 s-a angajat în Marina Americană şi a fost printre primii programatori ai computerului Harvard Mark I. La un moment dat, un circuit funcţiona defectuos din cauza unei...molii. Insecta prinsă în interior a blocat citirea găurilor de pe o cartelă ce era folosită de computer. Această defecţiune a fost înregistrată ca „bug“ în jurnalul de operaţiuni, devenind astfel prima menţiune a unui „bug“ din istoria informaticii.

Cât a lucrat la IBM, Hooper, alături de alţi programatori, a inventat limbajul de programare Cobol, care a fost utilizat în marile întreprinderi cât şi în instituţiile financiare, unde este folosit chiar şi în prezent. 

Mai important, ea a dezvoltat primul compilator pentru un limbaj de programare. În 1952 ea crease un compilator funcţional. „Nimeni nu m-a crezut. Aveam un compilator funcţional şi nimeni nu voia să se atingă de el. Mi-au spus că computerele vor face doar aritmetică“, a spus ea.

Grace Hooper şi-a încheiat cariera militară cu gradul de contraamiral, iar distrugătorul purtător de rachete USS Hooper a fost botezat cu numele ei.

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/lifestyle/stiati-ca-primul-bug-de-computer-a-fost-chiar-o-molie-15205394
15205394
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.