Inginerul din Sibiu care a reînviat tradiţia mobilierului săsesc, pictat manual - GALERIE FOTO

Postat la 05 aprilie 2016 576 afişări

Mircea Ungurean, inginer din Sibiu, a reînviat tradiţia mobilierului săsesc, pictat manual. În atelierul din Cisnădioara, lăzile de zestre, scaunele, mesele sau dulapurile confecţionate din lemn de răşinoase sunt înfrumuseţate cu motive vechi, preluate de la saşii din Transilvania.

”Ideea mi-a venit în 1996 când am cunoscut o doamnă de origine maghiară care făcea ceva asemănător, bineînţeles, decorând mobilierul cu modele şi simboluri ungureşti”, spune Mircea Ungurean pentru fabrikadecase.com. ”Mi-am amintit că bunica mea săsoaică îmi povestise despre mobilierul pictat cu tot felul de flori stilizate ce se regăsea adesea în gospodăriile ţărăneşti, aşa că am decis să continui tradiţia”.

Abia în 2003 a reuşit să se dedice exclusiv pasiunii sale, renunţând la toate celelalte afaceri pe care le gestionase până atunci. A dat anunţ în ziar, căutând pictori care să reproducă modele săseşti, însă a fost nevoie de o documentare riguroasă pentru a putea realiza lucrări autentice.

”La început a fost destul de dificil pentru că pictorii nu ştiau să realizeze florile în stil tradiţional. Motivele săseşti sunt deosebit de complexe şi de stilizate. Fiecare desen se realizează cu multă migală. Este nevoie de o anumită tehnică, de talent şi precizie. De exemplu, garoafa, simbol folosit de saşi pe la 1800-1900, se pictează cu multă trudă şi răbdare. Gândiţi-vă că ţăranii care îşi înfrumuseţau astfel obiectele din casă nu aveau pregătire în domeniul artei. Făceau totul din suflet, aşa cum simţeau. Tocmai de aceea motivele sunt atât de greu de reprodus”, explică Mircea Ungurean.

În atelierul din Cisnădioara lucrează, în prezent, şapte persoane pe partea de tâmplărie şi trei fete care se ocupă de decorarea obiectelor. Mobilierul este confecţionat din lemn de brad sau molid şi este personalizat în funcţie de preferinţele clientului. Există şi posibilitatea restuarării, însă procedeul este anevoios şi costisitor.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/inginerul-din-sibiu-care-a-reinviat-traditia-mobilierului-sasesc-pictat-manual-galerie-foto-15203652
15203652
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.