In "orasul" ei

Postat la 04 februarie 2008 13 afişări

Intr-un oras creat de ea ar exista garduri pastelate in jurul gradinilor, felinare vintage pe trotuare, restaurante ca in Paris si strazi intime ca in Venetia. Mariei Lucia Hohan i-ar placea sa participe la infrumusetarea unui oras aproape la fel de mult ca meseria de designer vestimentar. Pana la desenarea propriului sau plan urban, Hohan si-a croit insa propriul univers exclusivist din materiale delicate si modele haute couture.

Dupa ce a obtinut diploma in design textil de la LISAA -Institutul superior de arte aplicate din Paris si a lucrat pentru o perioada pentru casa de moda Krizia in Milano, Maria Lucia Hohan s-a intors in 2003 in Romania, iar in ultimii 2 ani a reusit sa atraga clienti din 18 tari straine.

Tinutele ei pot fi cumparate din magazinele din strainatate sau se regasesc in listele de shopping din publicatii precum Elle Norvegia, Marie Claire Belgia sau Le Figaro Franta. De altfel, una din rochiile sale a defilat si la Cannes purtata de prietena sa, actrita Ana Maria Marinca ce a jucat in filmul "4 luni, 3 saptamani si 2 zile". Iar celebritati autohtone au purtat rochii de mireasa in stil vintage realizate de designer. Deocamdata, in Romania creatiile Mariei Lucia Hohan nu se gasesc in magazine, ci doar in atelierul sau.

Atelierul creatoarei de moda se afla la capatul strazii Tocului, in mansarda spatioasa a unei case ascunse de privirea trecatorilor. La 9 dimineata in atelier echipa designerului formata din 15 oameni incepe agitatia, se lucreaza in paralel la noua colectie pentru toamna- iarna 2008-2009, se executa livrari si sunt primiti clienti. Showroom-ul este amenajat la mansarda, pe randuri de umerase stau diafane modele din colectii mai vechi ale creatoarei: catifele si matasuri in culori calde, dar si alaturari paradoxale precum piele neagra, fermoare si tinte din cristale Swarovski cu textile negre vaporoase stil heavy metal sic.

"In copilarie eram implicata in multe activitati extrascolare, realizam revista scolii, organizam serbari si jocuri, cream tricouri, mi-a placut dintotdeauna sa fac mai multe lucruri deodata", spune creatoarea.

Seara, la ora 6, dupa ce toata lumea pleaca din atelier, se mai aude doar muzica ambientala, iar mansarda apartine din nou exclusiv Mariei Lucia, "e locul meu preferat, aici petrec cel mai mult timp". Cand nu deseneaza, creatoarea citeste pe net despre tot ce se intampla in domeniul sau, vizioneaza pentru a cincea oara filmul sau preferat, "Vanilla Sky", e in Paris cu prietenele sale sau face cumparaturi pe internet. Shopping-ul online este una dintre extravagantele sale pe care cheltuie foarte multi bani. "Am haine, accesorii, gadgeturi electronice pe care le-am cumparat din tari ca Anglia, Canada pana in Malaiezia si Noua Zeelanda", spune Hohan.

La petreceri mondene nu se duce, pentru ca nu se regaseste in astfel de medii. "Nu m-a atras niciodata lumea modei ca atare, pentru mine totul este mult mai personal. As vrea ca viata mea sa ramana in mare parte confidentiala, dar in acelasi timp hainele create de mine sa fie purtate. Imi doresc succes in ceea ce fac, dar imi doresc ca timpul sa mi-l petrec in cercuri intime".

O parte din universul personal dupa legile caruia designerul traieste se reflecta si in domeniul profesional.

Ii place sa aiba libertate in ceea ce face, sa lucreze cu oamenii alesi de ea si sa creeze pornind de la preferinte intime pentru culori, muzica, locuri. Creatoarea se inspira din tot ce exista in jurul sau, "de la o haina vazuta pe o prietena pana la nuante de culori din natura sau lucruri pe care le-a purtat o persoana draga". In acelasi timp insa "incerc sa ma detasez de preferintele personale, de nuante apropiate de culoarea pielii, si ma gandesc la faptul ca se vinde negrul, de exemplu".

In ceea ce priveste propriul sau stil vestimentar, Maria Lucia Hohan adopta un nou look cam o data la 6 luni, casual si paradoxal diferit de ceea ce creeaza. "Imi croiesc haine pentru mine destul de rar. Eu vad si creez pentru o femeie care as vrea sa fiu, dar nu o asociez cu mine insami. Felul in care sunt si felul in care vad se vor apropia probabil intr-o zi."

Designerului ii plac anii '30-'40, anii divelor glamour de la Hollywood cu siluete, trasaturi si coafuri elegante si o feminitate "pe care acum n-o mai intalnesti, pentru ca oamenii sunt in cautarea confortului, s-au emancipat". Anii care pentru ea nu reprezinta nici o inspiratie sunt anii '90 "cu taioarele supradimensionale ale fotomodelului Grace Jones si coafurile kitsch".

Curand Maria Lucia Hohan va defila si pe podiumuri in Romania cu brandul MLH insa doar dupa ce va capata notorietatea internationala pe care si-o doreste. "Defilarea trebuie sa fie ceva extravagant, sa fie prezente celebritati si presa de specialitate si sa se realizeze totul ca la carte."

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
In,
\"orasul\",
ei
/arta-si-societate/lifestyle/in-quot-orasul-quot-ei-4074053
4074053
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.