Corum, pentru navigatori si miliardari

Postat la 30 iunie 2008 58 afişări

Corum nu e o marca veche - sau cel putin nu dupa standardele industriei orologere: are "doar" 53 de ani, ceea ce o plaseaza, in randul brandurilor elvetiene de ceasuri, in esalonul tanar.

Marca a fost fondata in 1955, intr-una dintre cele mai fertile asezari elvetiene in ceea ce priveste "recolta" de branduri de ceasuri: La Chaux-de-Fonds. Cofondatorii companiei, Simone Ries si Rene Bannwart, s-au aliat cu atelierele de orologerie ale lui Gaston Ries si asa s-a nascut Corum, marca de ceasuri care a reusit intr-un tip scurt sa-si creeze o nisa clara si sa vanda ceasuri cu preturi cuprinse intre 5.000 si 1.300.000 de franci elvetieni fara sa sufere de o diluare a identitatii.

Corum "a dat lovitura" cu un model care ramane si astazi un clasic in voga - ceasul-moneda. Adica doua monede americane foarte valoroase (liberty eagle - 10 $ si double eagle - 20 $), taiate in jumatate, iar intre cele doua fete este introdus mecanismul. Desi ideea in sine nu le apartine celor de la Corum, fiind folosita si de alte manufacturi inca din anii '20, inovatia consta in faptul ca la Corum moneda s-a transformat intr-un ceas de mana, in timp ce celelalte modele erau invariabil ceasuri de buzunar. Seria "Double Eagle" foloseste monedele care au fost in uz circa 45 de ani, pana la un decret al presedintelui Franklin Delano Roosevelt. Pentru americani, e o moneda foarte importanta, deoarece e marcata cu sigiliul libertatii si simbolizeaza si spiritul de antreprenoriat care a construit America. Prin urmare, mai multi presedinti americani au purtat modelul Double Eagle de la Corum din 1964, cand a fost lansat. $20 Coin Watch, dupa cum e cunoscut modelul, porneste de la circa 18.000 CHF (varianta din aur si curea de aligator).

O alta serie foarte importanta pentru marca sunt ceasurile Admiral's Cup, un nume aprobat de Royal Ocean Racing Club din Londra. Colectia reprezinta un tribut dedicat uneia dintre cele mai elitiste competitii de sailing din lume. Carcasa are ca trasatura principala bezelul dodecagonal si insemnele nautice care corespund codului maritim international. Neinitiatii ar putea sa-l confunde cu un Royal Oak sau un Big Bang, dar liniile pure si in acelasi timp solide, cadranul dinamic si aerul sportivo-aristocratic l-au transformat intr-un best-seller al marcii. Anul acesta, la Basel Fair, firma a lansat, in cadrul gamei Admiral's Cup, un tourbillon (Admiral's Cup Tourbillon 48) si un cronograf (Admiral's Cup Leap Second 48). Primul model este definit de manufactura ca un "tourbillon nautic" si e promovat ca un echilibru intre ele-ganta tourbillon-ului si forma puternica a ceasului. Cusca tourbillon-ului, sustinuta de o punte orizontala, poarta faimosul simbol Corum - cheia. Modelul reprezinta si un contrast interesant intre aurul roz si stratul intunecat de PVD. Carcasa de 48 de milimetri nu va fi vazuta pe incheietura multor amatori de tourbillon/sailing, pentru ca firma nu poate realiza decat circa 20 de Admiral's Cup Tourbillon 48 pe an.

Cronograful - Admiral's Cup Leap Second 48 are un mecanism automatic si e dotat cu un sistem nou de la Corum de blocare a butoanelor, pentru a preveni pornirea din greseala a functiilor cronografului. Carcasa de titan are tot 48 mm, iar rezerva de functionare se ridica la 42 de ore.

Golden Bridge este un model creat initial in 1985 si resuscitat in 2005, cand Corum a implinit o jumatate de secol. Carcasa tonneau este parca incadrata de doua punti usor curbate din aur, iar orarul si minutarul par suspendate in vid, ca si mecanismul miniatural in forma de bagheta, dezvoltat in colaborare cu manufactura elvetiana Vaucher.

Modelul care a facut, poate, cea mai mare valva este Classical Billionaire Tourbillon, varianta din aur alb pavata cu diamante negre (si carcasa si bratara), cu mecanism mecanic clasic, o rezerva de functionare de 90 de ore si un pret de 1.300.000 de franci elvetieni. Marca a fost achizitionata de omul de afaceri cu nume predestinat Severin Wunderman, care o manageriaza ca pe o afacere de familie, impreuna cu fiul sau. De altfel, Wunderman nu a cumparat pachetul majoritar la Corum prin compania sa Severin Montres Ltd., ci personal.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Corum,
,
pentru,
navigatori,
si,
miliardari
/arta-si-societate/lifestyle/corum-pentru-navigatori-si-miliardari-4074280
4074280
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.