Corporate Shrink

Postat la 04 februarie 2008 7 afişări

Cel putin patru din cinci discutii intre manageri sunt legate de oameni: nu sunt suficienti ?oameni buni? pe piata, sunt tot mai pretentiosi, sunt preocupati mai mult de interesele personale in detrimentul celor profesionale. In conditiile in care tot mai multe segmente de piata se aglomereaza, chiar daca au crescut costurile, companiile investesc in oameni, pentru ca ei fac diferenta

In majoritatea multinationalelor, mai ales in FMCG, timpul liber al angajatilor este foarte pretios. Nimeni nu lucreaza peste program, hobby-urile le sunt sustinute, activitatile sportive incurajate. Este perceptia mea gresita sau angajatorilor romani nici macar nu le trece prin cap o asemenea atitudine?

Tot mai multe companii, inclusiv romanesti, inteleg faptul ca angajeaza oameni pentru a realiza anumite obiective si activitati, dar nu le este dedicat tot timpul. {i pe langa faptul ca majoritatea companiilor sunt orientate spre rezultate, se intelege ca un om odihnit si echilibrat poate sa fie mai eficient, avand in vedere si criza de oameni care marcheaza piata fortei de munca in ultima perioada. Atunci cand sunt la inceput, si companiile, si angajatii acorda o mai mica atentie timpului personal. Dar pe masura ce ajung la un anumit nivel de maturitate, atat companiile, cat si angajatii isi organizeaza activitatea mai bine si inteleg mai bine rolul timpului personal.

In planul de business al firmei pe 2008 am cuprins si o extindere semnificativa a numarului de angajati. Cum este mai profitabil pentru mine: sa imi maresc departamentul de HR sau sa apelez la o firma de recrutare? Care sunt dezavantajele pe care le implica recrutarea printr-o firma de HR?

Decizia de a apela sau nu la o firma de recrutare tine de specificul posturilor si de caracteristicile pietei de munca pe acel domeniu. Pentru pozitiile de conducere firmele specializate au baze de date foarte bune si referinte, asa ca este benefic pentru organizatie sa lucreze cu o firma de executive search. Pentru posturile de executie, optiunea depinde de planurile companiei pe termen mediu si de masura in care exista candidati pentru acele posturi. Angajarea unui om la resurse umane nu inseamna ca acea persoana are si baza de date pe fiecare post pentru care este nevoie de recrutare si aceasta necesita timp. In masura in care este nevoie de angajari pe termen mediu si piata fortei de munca nu este una foarte concurentiala angajarea unui specialist de recrutare este mai avantajoasa. Recrutarea realizata printr-o firma de HR are riscul ca acea firma nu cunoaste suficient de bine organizatia, dar acest risc poate fi minimizat printr-o comunicare buna si oricum optiunea finala legata de candidatul potrivit pentru un post o ia angajatorul. Un alt posibil dezavantaj il reprezinta costurile. Dar exista si avantaje indiscutabile: baza de date si metode profesioniste de selectie.

Este adevarat ca in salarizarea unui angajat vechimea si fidelitatea lui conteaza uneori mai mult decat performantele? Daca da, nu este asta cumva contra eficientei companiei?

Sunt doua criterii importante in stabilirea salariului: nivelul sau importanta postului in organizatie si performantele angajatului. Fidelitatea angajatului conteaza, in grade diferite, in functie de cultura companiei si de tipul de activitate. In majoritatea organizatiilor continuitatea pe un post-cheie este foarte importanta si duce la cresterea eficientei. Dar sigur ca trebuie gasit un echilibru intre oamenii care cunosc foarte bine activitatea si cultura companiei si angajatii noi care vin cu o alta perspectiva si ajuta la dezvoltarea acelei companii. In majoritatea organizatiilor se realizeaza o evaluare pragmatica a performantelor angajatilor si vechimea si fidelitatea conteaza in masura in care sunt corelate cu rezultatele.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Corporate,
Shrink
/arta-si-societate/lifestyle/corporate-shrink-4074059
4074059
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.