Ce pot face două mâini dibace cu 4 lei

Autor: Loredana Frăţilă-Cristescu Postat la 15 iulie 2017 311 afişări

Magazinele cu articole la acelaşi preţ, de regulă foarte mic, sunt o soluţie pentru cei cu un buget restrâns sau pentru artişti, dar în acest din urmă caz, e nevoie de un muzeu care să-i trimită la cumpărături.

Ce pot face două mâini dibace cu 4 lei

Muzeul de Artă Contemporană din Detroit (MOCAD) a invitat mai bine de 100 artişti din Statele Unite să realizeze lucrări folosindu-se numai de obiecte care se pot găsi la magazinele în care mai toate articolele costă 99 de cenţi (4 lei), alocându-i fiecăruia un buget de 99 de dolari, scrie New York Times.

Din eforturile artiştilor a rezultat expoziţia „99 Cents or Less” („99 de cenţi sau mai puţin”), care se poate vizita în cadrul muzeului până în august. Toţi cei care au răspuns provocării au fost îndemnaţi să se gândească la aşa-numitul „dollar store” (magazinul cu articole foarte ieftine) şi la proliferarea sa de când cu Marea Recesiune (de la finalul anilor 2000) ca la o emblemă a inegalităţii economice, globalizării, lanţurilor complexe de aprovizionare şi consumerismului nestăpânit.

Printre lucrările expuse se află un măgăruş din hârtie creponată intitulat „Alegoria calului” inspirat de o poveste mongolă în care cei care au rămas în viaţă într-o perioadă de foamete sunt sfătuiţi de un mare preot să-şi sacrifice caii ca să fie răsplătiţi cu daruri de la zei.

Pentru artistul care l-a creat, Osman Khan, măgăruşul reprezintă munca fizică şi a fost gândit ca o piñata care va fi spartă cu beţele la finalul expoziţiei şi din care vor cădea tot felul de obiecte inutile, achiziţionate de la magazinele indicate. Artista Virginia Overton a oferit lucrarea „Untitled (Piggy Bank Change)” care constă din puşculiţe în formă de purceluşi viu coloraţi, iar Agnieszka Kurant a cumpărat cărţi de dezvoltare personală, tăieţei instant, cercuri şi ustensile de gătit şi a pus să fie pisate şi compactate în pastile ca să arate că dependenţa de produse atât de ieftine e asemeni dependenţei de droguri.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
artisti,
magazine,
muzeu,
buget,
caz,
cumparaturi,
nevoie,
pret,
solutie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.