Investitorul-magician

Postat la 12 septembrie 2006 1 afişăre

Doamna Piata" nu e deloc rationala, desi poseda, desigur, zone rationale, bine ascunse. Piata tremura la fiecare briza care trece peste economie, este fundamental nestatornica, iar liderii au putine instrumente la indemana ca sa o determine sa urmeze calea dorita de ei.

"Doamna Piata" nu e deloc rationala, desi poseda, desigur, zone rationale, bine ascunse. Piata tremura la fiecare briza care trece peste economie, este fundamental nestatornica, iar liderii au putine instrumente la indemana ca sa o determine sa urmeze calea dorita de ei.

 

Aceste idei, aparent descurajante pentru cei care vor sa se angajeze intr-o aventura financiara, ii apartin lui Joel Kurtzman, fost reporter si editor la NY Times si la Harvard Business Review, actualmente consilier pe probleme de leadership si inovatie la PwC, prin intermediul propriei organizatii, Kurtzman Group, comentator pe probleme economice la CNN si editorialist la revista Fortune. Nu este prima oara cand domnia sa rosteste public astfel de avertismente cu unda de soc. Trebuie insa inteles ca apreciatul analist nu este un specialist al panicii, ci doar un foarte lucid contemplator al fenomenului pietei financiare contemporane, care stie nu doar sa lanseze semnale de alarma, ci si sa ofere solutii.

 

Iata de ce, in concluzia suitelor de exemple concrete si pilde oferite in volum, autorul poate sa afirme ca priveste, totusi, piata ca pe un instrument foarte puternic, ce pune banii in mana celor care au nevoie de ei si care disipeaza, intr-un mod excelent, riscurile prin repartizarea acestora intre nenumarati investitori "avizi". Numai cunoscand modul de functionare al pietei, mijloacele si instrumentele care sunt folosite in cadrul ei, poti deveni, din investitor, castigator. Prin urmare, cartea lui Kutzman nu isi invata cititorii cum sa investeasca pe o piata, ci doar sa priceapa mecanismele acesteia, pornind de la convingerea autorului ca, daca oamenii inteleg magia pietei, atunci vor deveni ei insisi magicieni. Unele companii cu performante bune, dar in sectoare demodate, se aseamana, spune el, acelor copii care nu pot decat sa tropaie la scoala de dans - stau singuri, vorbesc cu ei insisi, nu sunt foarte populari. Alte companii, din sectoare favorizate, sunt asemenea dansatorilor inconjurati de admiratori. "Si, cu toate ca-i usor sa te trezesti ca ai trecut din al doilea grup in primul, ca sa ai succes nu este de ajuns o tunsoare la moda si o pirueta gratioasa." De aceea, firmele ar trebui sa se indrepte catre pietele de capital nu atunci cand au nevoie de bani, ci atunci cand conditiile de piata le sunt favorabile.

 

Pentru investitori, corolarul acestei teoreme ar fi ca nu trebuie, cu nici un chip, sa mearga pe mana sectorului favorizat in luna curenta, ci sa caute, precum gurul din Omaha, Warren Buffett, acele zone ale ratiunii "in nestatornicul ocean de nebunie".

 

Kurtzman a ajuns sa explice aceste taine ale pietelor, dupa o experienta bulversanta: pe vremea cand URSS se afla in plin colaps, jurnalist fiind, a fost insarcinat sa descrie o intalnire intre un grup de economisti si politicieni sovietici cu un grup de americani din medii academice si de afaceri. Concluzia a fost stupefianta: americanii nu erau in stare sa explice cum functioneaza piata libera, in vreme ce sovieticii nu pricepeau cum poate exista o economie descentralizata si pareau mai degraba de preocupati de subiectul capitalului de risc.

 

Joel Kurtzman, Cum functioneaza piata libera,

Editura Curtea veche, Bucuresti, 2006

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Investitorul-magician
/arta-si-societate/investitorul-magician-1006875
1006875
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.