Filozofi si lideri

Postat la 08 august 2006 1 afişăre

Cu cativa ani in urma, Peter Koestenbaum, profesor la catedra de filosofie a Universitatii San José, a inceput sa aplice filozofia in domeniul afacerilor, in management, in marketing si in planul gandirii strategice, scriind un volum de referinta, profund dar accesibil, despre virtutile liderului.

Cu cativa ani in urma, Peter Koestenbaum, profesor la catedra de filosofie a Universitatii San José, a inceput sa aplice filozofia in domeniul afacerilor, in management, in marketing si in planul gandirii strategice, scriind un volum de referinta, profund dar accesibil, despre virtutile liderului.

 

O privire rapida asupra titlurilor din ampla bibliografie a lui Koestenbaum ne dezvaluie o aparenta polaritate a preocuparilor. De-o parte volumele "Exista un raspuns pentru moarte?" sau "Vitalitatea mortii", care manifesta o grija cu nuante terapeutice fata de tenebrele umane, de cealalta - "Alegand sa iubesti", care afirma valorile pozitive, credinta dantesca potrivit careia iubirea "misca soarele si celelalte stele". De fapt, cele doua atitudini descriu un profil perfect coerent: filozoful este un Sf. Gheorghe care infrange balaurul angoasei si care elibereaza iubirea si valorile etice solide de sub veghea bestiei.

 

Nu intamplator am folosit aceasta din urma metafora a Eliberatorului. Ea vorbeste despre curentul filozofic pe care Koestenbaum il foloseste pentru a defini, in cartea de fata, esenta liderului: existentialismul. Miscarea existentialista in filozofie, extinsa rapid in literatura, arta, psihiatrie si psihologie, consta in accentuarea extrema a libertatii si a liberului arbitru. Un mod de a gandi care, prin fraze simple precum: "Alegerea imi apartine, am optat sa fac cutare lucru, noi suntem responsabili", configureaza personalitatea celor care pot conduce in lumea de azi. Volumul dezvaluie natura fundamentala a conducerii in societatea contemporana, precum si caracteristicile eforturilor care sunt necesare pentru a deveni si a ramane un lider exceptional. Partea intai a cartii consta intr-o explicatie detaliata a modelului "Diamantul liderului" (The Leadership Diamond a devenit chiar o marca de comert si servicii care ii apartine lui Peter Koestenbaum), care diseca structura gandirii de lider. E ceea ce cititorul este invitat sa afle si sa invete pentru a se instala, fara complexe si anxietati, eficient si autoritar, in "fotoliul" de lider. Expunerea modelului include si discutii complementare, referitoare la natura timpului, la democratie, motivatie, echipa de lucru si la arta de a vinde. Urmatoarea sectiune abordeaza nevoia de excelenta si natura ei in afaceri, pe de-o parte la nivel organizational, unde - sustine autorul - dorinta de a atinge excelenta e necesara pentru succesul in afaceri si de cealalta, in plan personal, unde "dedicarea cuiva pentru a atinge excelenta e necesara sanatatii si longevitatii personale". A treia parte se ocupa de implementarea modelului Diamantului, prin analiza catorva situatii in care poate fi pus un lider, atat in viata privata, cat si in afaceri. Tot aici intalnim diagnoze privind casnicia si banii, resursele umane si artele, culturile organizationale. Interesant, prin scrupuloasa disectie etica la care e supus, e scandalul Enron.

 

Coagulat in jurul unei teme principale - liderul sau calitatea de lider - volumul vorbeste, de fapt, despre toate palierele semnificative ale lumii de azi si configureaza un portret ideal al celor care vor sa reuseasca in viata.

 

Peter Koestenbaum, Liderul - fata ascunsa a excelentei,

Editura Curtea Veche, Bucuresti, 2006

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Filozofi si lideri
/arta-si-societate/filozofi-si-lideri-1006610
1006610
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.