Eticheta gulerelor albe

Postat la 13 martie 2007 1 afişăre

Un dejun cu partenerii de afaceri, desfasurat sub bune auspicii gastronomice, pus in ambalajul unei desavarsite politeti si al unei bine insusite stiinte a conversatiei, poate aduce rezultate mai bune decat o conversatie prelungita peste masura intr-o sala de sedinte.

Un dejun cu partenerii de afaceri, desfasurat sub bune auspicii gastronomice, pus in ambalajul unei desavarsite politeti si al unei bine insusite stiinte a conversatiei, poate aduce rezultate mai bune decat o conversatie prelungita peste masura intr-o sala de sedinte.

 

Acesta e doar un singur adevar dintr-o colectie impresionanta de retete ale firescului si bunelor maniere, alcatuita de catre Mary Mitchell si John Corr, doi profesori americani, specialisti intr-o materie didactica despre care multi nici nu stiu ca exista: eticheta in mediul de afaceri. Premisa lucrarii, dar si fundamentul disciplinei pe care cei doi o predau, este ca bunul-simt, respectul pentru ceilalti si atitudinea prietenoasa sunt niste parametri necesari, dar nu si suficienti pentru a iesi la liman din capcanele nenumarate ale mediului de afaceri. Cum ar spune autorii, "in conditiile actuale, nici macar o diploma la Harvard Business School nu este de ajuns sa garanteze ca ai putea sa faci fata cu succes valului de schimbari adus de revolutia electronica, de micsorarea distantelor globale, de noul rol al femeilor etc."

 

Prin urmare, cei doi trec in revista lista de diferente specifice generate de spatiile geografice de utilizare (SUA vs. Europa) si ilustreaza cu exemple concrete felul cum arata bunele maniere acum in mediul de afaceri, pana la aspecte marunte, precum deschiderea unei usi sau comportamentul in lift. Vom afla cum sa dam mana, cum sa ne prezentam, cum sa oferim cartea de vizita; cum sa aratam, ce trebuie sa spunem si ce sa facem dupa interviul de angajare.

 

Detaliile sunt intotdeauna importante, asa ca autorii ne ofera si un ghid al tinutelor vestimentare recomandate in functie de ocazii, un indrumar privind felul in care ar trebui sa ne alcatuim garderoba, dar si un pomelnic al regulilor de alcatuire a corespondentei. Un capitol este cel dedicat felului in care comunicam  - in public, la telefon, prin e-mail. In sfarsit, ni se pune la dispozitie un intreg arsenal de tehnici de urmat la masa si in societate, dar si atunci cand plecam intr-o calatorie. Acest ultim punct pe ordinea de zi ofera autorilor prilejul de a bifa cateva reguli si simboluri comportamentale zonale, utile pentru a face fata capcanelor culturale create de globalizare.

 

Mary Mitchell, John Corr, "Ghidul manierelor elegante in afaceri", 

Editura Paralela 45, Pitesti, 2007

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Eticheta gulerelor albe
/arta-si-societate/eticheta-gulerelor-albe-1008483
1008483
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.