Cum sărbătoreşte BNR 450 de ani de la apariţia Evangheliei lui Coresi

Postat la 23 septembrie 2011 29 afişări

Banca Naţională a României va pune în circulaţie, în scop numismatic, începând cu data de 26 septembrie 2011, o monedă din argint dedicată aniversării a 450 de ani de la tipărirea Evangheliei în limba română. Moneda are valoare nominală de 10 lei, diametru de 37 mm, greutate 31,103 g şi este confecţionată din argint 999%.

Aversul prezintă în interiorul unui contur circular: inscripţia "ROMANIA", imaginea unei tiparniţe Gutenberg şi a două cărţi tipărite, valoarea nominală "10 LEI" şi stema României; circular, la exterior, un citat din Epilogul Evangheliei în limba română tipărită de către diaconul Coresi, în 1561: "Mai bine e a grăi cinci cuvinte cu nţeles, decât 10 mie de cuvinte neînţelese în limba striină"; în exergă, anul de emisiune "2011".

Reversul prezintă un detaliu de pe frontispiciul unei pagini din Evanghelia tipărită de diaconul Coresi; în stânga, anul tipăririi "1561" şi numele tipografului "CORESI"; la exterior, inscripţia semicirculară "450 DE ANI DE LA TIPARIREA EVANGHELIEI ÎN LIMBA ROMANA".

Tirajul acestei emisiuni numismatice este de 500 de bucăţi. Preţul de vânzare pentru moneda din argint, inclusiv broşura de prezentare, este de 360 de lei, exclusiv TVA.

Monedele din argint, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate în limba română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate, pe care se găsesc semnătura guvernatorului Băncii Naţionale a României şi cea a casierului central.

Monedele din argint dedicate aniversării a 450 de ani de la tipărirea Evangheliei în limba română au putere circulatorie pe teritoriul României.

Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a acestor monede din argint se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/cum-sarbatoreste-bnr-450-de-ani-de-la-aparitia-evangheliei-lui-coresi-8791053
8791053
comments powered by Disqus
ZF.ro
Executivii şi prietenii lor cei mai buni: Cine este Jazz? Este labradorul lui Adrian Georgescu, cofondatorul Biodeck. Este totodată membru al echipei, responsabilul cu buna dispoziţie a echipei, dar şi a partenerilor care ajung să interacţioneze cu el Executivii şi prietenii lor cei mai buni: Cine este Jazz? Este labradorul lui Adrian Georgescu, cofondatorul Biodeck. Este totodată membru al echipei, responsabilul cu buna dispoziţie a echipei, dar şi a partenerilor care ajung să interacţioneze cu el
Executivii şi prietenii lor cei mai buni: Sonia Năstase, executivul care conduce activitatea locală a Nespresso, este şi fericita „mamă“ a două animale de companie, ambele adoptate, Figaro şi Bella. "Un căţel sau o pisică sunt prieteni de nădejde pe viaţă, garantat!“
Mediafax
Restricţii ridicate pentru vacanţa la mare. Anunţul Guvernului Restricţii ridicate pentru vacanţa la mare. Anunţul Guvernului
ANALIZĂ: De ce se mută protestele din SUA în Europa. „Prăbuşirea economică s-a repercutat în buzunarul celor săraci”
MonitorulApararii
Fostul premier social-democrat Zoran Milanović revine la conducerea Croaţiei. Ca preşedinte Fostul premier social-democrat Zoran Milanović revine la conducerea Croaţiei. Ca preşedinte
Ce se întâmplă la Moscova este de bine deopotrivă pentru Rusia şi Putin(?)
MonitorulPartidelor
Ministrul Economiei, despre poza din biroul lui Ludovic Orban: Servisem ceva atunci, o prăjitură Ministrul Economiei, despre poza din biroul lui Ludovic Orban: Servisem ceva atunci, o prăjitură
PSD, ALDE şi Pro România, tot mai aproape de o alianţă electorală
MonitorulSiguranteiCetateanului
COMENTARIU Valeriu Suhan DNA in depresie ? Eu, nu cred COMENTARIU Valeriu Suhan DNA in depresie ? Eu, nu cred
COMENTARIU Valeriu Suhan Masca, simbolul impus al fricii pandemice

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.