Cum să profiţi de pe urma unui scandal

Autor: Loredana Fratila-Cristescu Postat la 22 octombrie 2011 14 afişări

Un muzeu american profită din plin de o situaţie pe care altele ar considera-o de coşmar, scrie the New York Times.

De regulă, atunci când se află că printre exponate se găseşte vreo lucrare care s-ar putea să fi fost furată de la proprietari, orice muzeu încearcă să evite orice publicitate, temându-se ca aceasta să nu devină o pată pe imaginea sa.

Un muzeu din Florida, însă, a preferat o altă strategie, dorind să atragă atenţia asupra sa, în ideea că o asemenea mişcare l-ar putea ajuta să-şi mai sporească resursele financiare necesare menţinerii în viaţă a instituţiei. Mary Brogan Museum of Art and Science din Tallahassee, aflat în plină campanie de strângere de fonduri pentru a-şi asigura supravieţuirea, a primit o notificare prin care i se cerea să nu returneze o pictură dintr-o colecţie împrumutată de la un muzeu din Milano, lucrare despre care se credea că a fost furată de la o familie de evrei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În loc să încerce să ascundă aceasta, muzeul a anunţat pe site-ul său ce se petrece, în speranţa că va atrage donatori.

Tabloul care face obiectul disputei a fost pictat de Girolamo Romano, fiind inclus într-o colecţie împrumutată de Pinacoteca di Brera din Milano şi expusă pentru prima oară în afara instituţiei care o deţine. Colecţia a fost deja returnată muzeului din Milano, dar pictura lui Romano a rămas în Statele Unite până la lămurirea disputei cu urmaşii lui Giuseppe Gentili, proprietarul iniţial, care susţin că tabloul fost furat şi vândut la licitaţie în anul 1941. În prezent, familia se află în negocieri cu autorităţile italiene.

Muzeul Mary Brogan putea alege între a preda pictura autorităţilor americane, care să o păstreze la loc sigur, sau a renegocia contractul cu Pinacoteca di Brera din Milano pentru a continua să o expună. În cele din urmă, instituţia din Florida a ales ultima opţiune, pentru a atrage vizitatori, în speranţa că printre ei se vor găsi şi donatori care să-şi ofere sprijinul pentru a evita închiderea lăcaşului de cultură.

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/cum-sa-profiti-de-pe-urma-unui-scandal-8893469
8893469
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.