Cea mai valoroasă operă semnată de Ştefan Luchian, scoasă la licitaţie (FOTO)

Postat la 10 aprilie 2012 337 afişări

Picturi de Ştefan Luchian, Nicolae Vermont, Kimon Loghi, Constantin Artachino, Ipolit Strâmbu sau Ştefan Popescu sunt scoase la licitaţie în această săptămână.

Capodopera centrală a licitaţiei din 11 aprilie, organizată de casa Artmark la hotel Athénée Palace Hilton din Bucuresti, este pictura "După baie" de Ştefan Luchian (pastel pe hârtie lipită pe carton, 57 x 40,5 cm, pret estimat 100.000 - 200.000 de euro), datată 1907, care provine din colecţia antebelică Alexandru Bogdan-Piteşti. Opera a participat la trei expoziţii importante de-ale artistului, prima în 1908, la Palatul Ateneului şi a fost reprodusă în mai multe volume de specialitate şi cotidiene din epocă. Pictura a trecut, de-a lungul timpului, prin alte patru colecţii private, ultima în Germania.

Recordul de autor pentru opera lui Ştefan Luchian a fost stabilit de pictura "Flori de primăvară", adjudecată cu 155.000 euro la licitaţia Artmark organizată anul trecut.

O altă operă valoroasă, "Suflete slave (Crimă şi pedeapsă)" este semnată de Nicolae Vermont (ulei pe pânză, 120 x 90 cm, pret estimat 15.000 - 30.000 de euro) şi provine din colecţia L. P. din Bucureşti, pictată în jurul anului 1900.

Printre obiectele oferite colecţionarilor sunt si 23 de lucrări de artă decorativă caracteristice pentru Belle Époque. Majoritatea loturilor sunt piese de argintărie, cristal şi sticlă cu decoraţii vegetale şi figurative fin realizate, dedicate servirii mesei.

Cel mai important lot de artă decorativă este o piesă de colecţie - o fructieră din argint, jubiliară, decorată cu simboluri ale muncilor agricole naţionale, executată de Paul Telge, în 1906 (argint turnat, presat, cizelat, parţial aurit, 1.075 de grame, pret estimat 5.000 - 10.000 de euro). Realizată cu prilejul aniversării a 40 de ani de domnie ai lui Carol I de către cunoscutul bijutier al Casei de Habsburg, piesa este decorată cu alegoria agriculturii, simbolurile casei regale şi efigia regelui.

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/cea-mai-valoroasa-opera-semnata-de-stefan-luchian-scoasa-la-licitatie-foto-9500440
9500440
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.