O carte cat o biblioteca

Postat la 01 decembrie 2009 221 afişări

A aparut in romaneste, sub sigla editurii Litera, una dintre cele mai importante lucrari enciclopedice ale lumii: Enciclopedia Britannica, varianta concisa. Concisa, in cazul in speta, inseamna peste 2.500 de pagini, cu circa 26.000 de articole, ilustratii, planse si harti.

Pentru cei nefamiliarizati cu domeniul enciclopedisticii se cuvine precizat ca Enciclopedia Britannica este o lucrare generalista de limba engleza, editata de compania privata Encyclopedia Britannica Inc., ale carei articole sunt scrise de circa 100 de editori cu norma intreaga si de aproximativ 4.000 (sic!) de colaboratori-experti. Este unanim considerata, chiar si de catre concurenti, cea mai academica enciclopedie a momentului si se mai poate mandri cu titlul de cea mai veche enciclopedie de limba engleza aflata inca in publicare.

A aparut, pentru intaia oara, intre 1768 si 1771, la Edinburgh, in Scotia (editori: Adam si Charles Black) si a crescut, atat in popularitate, cat si in volum, intr-un interval destul de scurt. Cea de-a treia editie, datand din 1801, ajunsese la 21 de volume, iar statutul sau (in termeni de prestigiu) a progresat remarcabil, prin recrutarea de colaboratori eminenti, asa incat editiile cu numerele 9 (1875-1889) si 11 (1911) au ajuns repere universale atat in privinta eruditiei, cat si a calitatii in redactarea articolelor. Aceasta ultima versiune a inceput sa-si simplifice articolele, astfel incat sa-si poata largi piata in America de Nord. In 2004, versiunea cea mai completa a Enciclopediei totaliza 120.000 de articole. Din 1993, fiecare articol este adus la zi in privinta informatiei in momentul retiparirii.

Despre aparitia monumentalei lucrari in versiune romaneasca, Cornelia Marinescu, coordonatoarea editiei, afirma: "Este o dubla premiera. Pe de o parte, este prima lucrare apartinand prestigioasei companii Encyclopedia Britannica Inc., dar si prima enciclopedie straina de renume care este editata si in limba romana. In al doilea rand, zestrei de informatii oferite de original editorii romani i-au adaugat aproape 1.000 de articole care acopera spatiul geografic, istoric si cultural romanesc".

"Enciclopedia concisa Britannica" Editura Litera, Bucuresti, 2009

Aparitii noi

  • Filozofie, stiinta si literatura

    Atunci cand vorbesti despre Nicholas Mosley, laureat al premiului Whitbread pe 1990 (chiar pentru volumul pe care vi-l prezentam), exista o paranteza biografica ce nu poate fi ocolita: scriitorul cu o minte atat de deschisa si sensibila, erou in cel de-al Doilea Razboi Mondial, este fiul lui Sir Oswald Mosley, lider al fascistilor britanici in anii '30 ai secolului trecut, unul dintre cei mai aprigi sustinatori al lui Hitler si Mussolini din Occidentul european. Romanul "Monstri plini de speranta", comparat adesea cu opera lui Joyce, din unghiul complexitatii constructiei si al multiplicitatii planurilor narative, povesteste relatia dintre Max Ackerman, un student britanic in fizica si biologie, si Eleanor Anders, antropolog cu origini evreiesti, a carei mama fusese discipola a Rosei Luxemburg. Pe fundalul istoriei lor de amor se deseneaza o intreaga panorama a veacului XX, privit din perspectiva istorica, dar, mai ales intelectuala, prilej de intalnire cu personaje precum Albert Einstein sau Ludwig Wittgenstein.

    Nicholas Mosley "Monstri plini de speranta", Editura Vellant, 2009

  • Minunatele romance

    Fie ca este vorba despre doamna Marica Brancoveanu, despre Zoe Golescu sau despre o darza militanta ca Alexandrina Cantacuzino, fie ca reflectam la destinele femeii-activist sau urmarim ascensiunea politica a femeii contemporane, volumul ne invita la reflectie si la o suita intreaga de reevaluari. Domeniile de ilustrare sunt dintre cele mai variate, de la viata politica la stiinte, arta, sport sau mass-media. Intr-o masura insemnata sunt evocate destinele marilor figuri ale scenei romanesti datorita contributiei lor notabile la educatia publicului romanesc. "Dictionarul" reinventeaza la persoana a treia feminin atmosfera unui indepartat Ev Mediu, a unei epoci moderne dominate de nevoia de innoire a corpului social, a unei perioade comuniste marcate de o falsa afirmare a spiritului feminist si apoi a unei contemporaneitati in care femeia isi redefineste statutul public.

    George Marcu, Rodica Ilinca "Dictionarul personalitatilor feminine", Editura Meronia, Bucuresti, 2009

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/carte/o-carte-cat-o-biblioteca-5145178
5145178
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.