Bucurestiul revizitat

Postat la 10 februarie 2006 1 afişăre

Abundenta de volume despre Bucurestiul interbelic indica, asa cum am mai spus in spatiul acestei rubrici, o nostalgie generala a publicului roman fata de capitala acelor ani. In colectia Comunicare/Media, editura Tritonic revine la Bucurestii acestei perioade, intr-o maniera inedita si plina de prospetime. Gratie eforturilor arhivistice ale lui Bogdan Hrib, volumul "Bucurestii anului 1935"

BUCURESTIUL REVIZITAT

Abundenta de volume despre Bucurestiul interbelic indica, asa cum am mai spus in spatiul acestei rubrici, o nostalgie generala a publicului roman fata de capitala acelor ani. In colectia Comunicare/Media, editura Tritonic revine la Bucurestii acestei perioade, intr-o maniera inedita si plina de prospetime. Gratie eforturilor arhivistice ale lui Bogdan Hrib, volumul "Bucurestii anului 1935" aduna o suma de articole reprezentative despre viata capitalei, aparute, toate, in paginile uneia dintre revistele cele mai citite ale vremii, "Realitatea ilustrata". Desi s-au scurs 70 de ani de la aparitia acestor articole, problemele urbei par a nu se fi schimbat. Cel putin sub condeiul "mereu nemultumitilor jurnalisti", care vedeau, ieri ca si azi, "gropile din asfalt" si "mentalitatea de mizerie" a edililor. Dincolo de profilul pestrit al orasului, stralucitoare ni se pare maniera de a scrie a articlierilor, o adevarata lectie de proza de buna calitate. 

Bucurestii anului 1935, Editura Tritonic, BucureSti, 2005 


MISSA IN DO MAJOR

Una dintre aparitiile de la Editura Litera International, reeditare a romanului "Recviem pentru nebuni si bestii" al lui Augustin Buzura, beneficiaza de atuurile unei editii-reper: o prefata consistenta, semnata de Ion Balu, un tabel cronologic bogat ilustrat, o sectiune de referinte istorico-literare si la urma, dar nu in ultimul rand, o realizare tipografica moderna si eleganta. Despre acest roman polifonic, prefatatorul afirma: "Recviemul... se deschide abrupt, printr-o tulburatoare destainuire, rostita de o voce a carei identitate nu o cunoastem. Inchis in casa de cateva zile, sub pretextul unei gripe, un barbat mediteaza la propria-i profesiune, la intamplarile timpului prezent, la trecutul apropiat si indepartat, straduindu-se sa elucideze aspectele negative ale contemporaneitatii". Temandu-se de nebunii si bestiile viitorului, autorul le contrapune suflul si tanjirea dupa o normalitate defuncta. 


Augustin Buzura, Recviem pentru nebuni Si bestii, Editura Litera InternaTional, Bucuresti, 2004

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Bucurestiul revizitat
/arta-si-societate/bucurestiul-revizitat-977032
977032
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.