Biblia de dupa biblie

Postat la 06 decembrie 2005 1 afişăre

Volumul semnat de Michael Drosnin reprezinta prima prezentare completa a unui descoperiri stiintifice importante, o relatare laica, efectuata de un reporter sceptic, despre Codul inscris in Biblie.

Volumul semnat de Michael Drosnin reprezinta prima prezentare completa a unui descoperiri stiintifice importante, o relatare laica, efectuata de un reporter sceptic, despre Codul inscris in Biblie.

Tin minte ca, desi nu se stinsesera inca focurile razmeritei din decembrie ‘89, in lumea editoriala romaneasca incepuse sa adie un vant proaspat de primavara. In primele luni ale lui ‘90, se edificau portofolii editoriale generoase si indraznete. Se puneau la cale traduceri masive, cu deosebire din autorii interzisi, si se perfectau contracte numeroase cu partenerii externi, mai ales ca unele tari, precum Franta, bunaoara, intelesesera sa dea o mana de ajutor reconstructiei culturale de la noi, scutindu-ne de plata drepturilor de autor. Am avut prilejul sa parcurg, in cateva randuri, listele acumulate la minister cu lucrarile pentru care se cedase copy-right-ul si am avut surpriza sa constat avalansa de titluri de carti de ocultism sau avandu-i ca protagonisti pe niste stimabili vizionari precum Nostradamus si Paracelsus. E drept, predictia fusese, pana nu demult, atributul unei singure persoane: seful partidului si al statului, singurul in masura sa citeasca viitorul (de aur, of course). Pletora de carti cu ambitii futurologice, fortamente, si multe produse subculturale au inundat ani de-a randul librariile.


Mi-am amintit acest episod, pe care l-am crezut suspendat pe motive de exces, citind, cu oarecare nostalgie, o recenta aparitie a editurii Nemira: "Codul Bibliei", de Michael Drosnin. Desi a fost pentru o perioada nr. 1 in topul de best-seller-uri al New York Times, nu e vorba de un cod danbrownian, adica de o fantasma cu lipici cultural si sentinte oraculare paranoide, ci de o incercare de decodificare onesta a unui tezaur cultural al omenirii. Reper moral, religios si filosofic, citita adesea ca un izvor predictiv esential, Biblia devine, gratie investigatiei reportericesti a lui Drosnin, o incomparabila si sistematica resursa de chei de lectura a evenimentelor modernitatii: "Am incercat sa tratez acest subiect asa cum l-am tratat pe oricare altul: ca un reporter de investigatii (autorul a fost reporter la Washington Post si la Wall Street Journal, n.n.).

Singurul lucru pe care pot sa-l afirm cu certitudine este ca exista un cod al Bibliei si ca, in cateva cazuri dramatice, el a prezis evenimente care, ulterior, s-au petrecut exact asa cum au fost prezise, de la asasinarea presedintelui Kennedy la razboiul din Golf, atentatul de la Oklahoma City si coliziunea unei comete cu planeta Jupiter". Descoperit de catre dr. Eliyahu Rips, unul dintre expertii de prima marime ai lumii in teoria grupurilor, un domeniu al matematicii care sta la baza fizicii cuantice, si confirmat de matematicieni de renume de la Harvard si Yale, codul Bibliei decriptat pe calculator a fost folosit intaia data de catre reporterul nostru in cazul atentatului pus la cale impotriva lui Yitzhak Rabin. El a citit in matricile desfasurate ale textului biblic faptul ca premierul israelian va fi ucis in anul ebraic care incepea la sfarsitul lui 1995.

Desi n-a crezut o clipa avertismentul, l-a instiintat totusi pe prim-ministrul israelian, prin intermediul unui prieten si apropiat al acestuia, poetul Chaim Guri. Neluata in seama la momentul cuvenit, nefasta previziune s-a adeverit. Drosnin nu se imbata insa cu apa rece.


El afirma raspicat faptul ca acest cod s-ar putea sa nu fie nici corect, nici eronat. Probabil ca ne spune doar ce ar fi posibil sa se intample, nu ce se va intampla. El ar putea sa constituie informatia de care avem nevoie sa ne salvam singuri.


Michael Drosnin, Codul Bibliei, Editura Nemira, BucureSti, 2005

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Biblia de dupa biblie
/arta-si-societate/biblia-de-dupa-biblie-1005147
1005147
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.