Bancnotele, transformate în artă

Autor: Loredana Frăţilă-Cristescu Postat la 11 martie 2017 101 afişări

Printre colecţionarii de artă sunt şi unii fascinaţi de instrumente financiare, pe care le adună cu grijă şi pe cât posibil caută să găsească şi lucrările care au fost reproduse pe ele. O expoziţie de la New York, intitulată „Imagini ale valorii” („Images of Value”), le propune vizitatorilor o explorare a artei financiare, având ca exponate peste 250 de piese din colecţia unui avocat american, Mark D. Tomasko, scrie New York Times.

Bancnotele, transformate în artă

Pasiunea pentru arta financiară a acestuia datează din copilărie, atunci când a primit în dar de la bunica sa o acţiune veche la Marmon Motor Car Company, iar de-a lungul timpului a căutat să adauge colecţiei sale nu numai instrumente financiare, ci pe cât posibil şi tablourile reproduse pe ele. Colecţia cuprinde lucrările multor artişti şi gravori care au lucrat pentru firme specializate în tipărirea de bancnote şi acţiuni, ca American Bank Note Company. 

Dacă iniţial bancnotele erau decorate cu imagini pastorale, ulterior ele au început să fie decorate cu diverse portrete, cu scopul de a îngreuna falsificarea. Printre cele mai cunoscute portrete este unul al Marthei Washington, pus pe bancnota de un dolar în 1886, apoi pe o bancnotă de aceeaşi valoare din 1896, unde apare alături de George Washington. O astfel de bancnotă din 1886 îi costă astăzi pe colecţionari nu mai puţin de 1.500 de dolari.

În colecţia expusă se regăsesc şi bancnote tipărite de American Bank Note Company pentru clienţi externi, după ce guvernul SUA preluase operaţiunea de tipărire a monedei naţionale. Un client important al companiei a fost China, care, spre deosebire de SUA, prefera reproduceri de peisaje şi clădiri după fotografii.

Dacă iniţial se preferau reproduceri după tablouri sau fotografii cunoscute, spre finalul secolului XIX, companiile care se ocupau de tipărirea de bancnote sau acţiuni au început să comande artiştilor lucrări originale. Un impuls a venit şi din partea bursei din New York, care începuse în 1874 să ceară tuturor companiilor listate să aibă pe titlurile emise gravuri de la companii specializate, cerinţă la care în prezent a renunţat.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
arta,
bancnote,
financiar,
colectie,
american,
cautare,
lucrari

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.