Urmează un acord cu FMI

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 23 februarie 2015 23 afişări

Leul moldovenesc s-a întărit pentru prima oară în acest an, la 20,757/dolar, graţie majorării dobânzii de către banca centrală cu 0,5%, la 13,5% pe an, precum şi percepţiei favorabile din piaţă generate de votarea de către parlament a noului premier, în persoana lui Chiril Gaburici, după 70 de zile de incertitudine privind formarea noului guvern.

Banca centrală a decis să majoreze dobânda spre a apăra moneda naţională, confruntată cu o pierdere de valoare de 25% faţă de dolar, în contextul crizei valutare din Rusia şi al conflictului din Ucraina. Chiril Gaburici, 38 de ani, propus de Partidul Liberal-Democrat din Moldova, a condus în perioada 2009-2012 compania Moldcell şi apoi compania-soră din Azerbaidjan.

În prima şedinţă a noului guvern, premierul a declarat că R. Moldova ar trebui să înceapă discuţii cu FMI, iar ministrul economiei numit de Gaburici este Stephane Christophe Bride, de origine franceză, specialist în audit şi consultanţă, naturalizat cetăţean moldovean în 2013.

Urmărește Business Magazin

/analize/urmeaza-un-acord-cu-fmi-13898625
13898625
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.