Reportaj: Venetia, dincolo de carnaval (GALERIE FOTO)

Postat la 22 februarie 2010 157 afişări

Printre mastile colorate ale Carnavalului de la Venetia din acest an s-a ivit una nemaiintalnita. Masca recesiunii a atras mai putini turisti decat altadata, insa magia paradelor si farmecul gondolierilor au ramas neschimbate.

Februarie a fost luna petrecerilor la Venetia. Iti sarea in ochi imediat ce aterizai pe aeroportul Marco Polo. Cozi de zeci de minute de la check-in si controlul de securitate, mii de calatori veniti din Europa, Asia sau America de Nord. Zeci de avioane aterizau sau decolau ora de ora doar pe acest aeroport, fara a mai socoti cursele low-cost care aterizeaza pe celelalte trei aeroporturi, de la Treviso, Padova sau Vicenza, la 20-30 de kilometri de Venetia.

La cinci minute de mers pe jos se afla portul turistic de unde pleaca, una dupa alta, barci inspre piata San Marco, locul unde vor sa ajunga toti turistii chiar inainte de a se caza la hotel. Distanta este de zece kilometri, circa 45 de minute de mers pe apa, iar pretul unei calatorii este de 13 euro.

"Benvenuti", ne-a spus capitanul Mariano, imediat ce am pasit pe salupa sa. Are 29 de ani si plimba turistii de cinci ani pe canalele insulei. "In perioada carnavalului vin de trei-patru ori mai multi turisti decat in restul anului", povesteste tanarul, oarecum nemultumit ca afluxul de vizitatori nu rotunjeste decat veniturile patronului. Desi castiga aproape 2.000 de euro pe luna, Mariano spune ca viata la Venetia e mult prea scumpa, atat pentru el, cat si pentru cei 60.000 de locuitori ai insulei. "Totusi, locuind in imprejurimi te descurci mai usor", marturiseste zgribulit Mariano, in timp ce conduce barca, printr-un vant taios, inspre statia de alimentare cu combustibil.

Ambarcatiunea de 60 de locuri transporta in cele zece ore de program zilnic circa 500 de turisti, aducand un venit de circa 5.000 de euro. "Cat costa motorina la voi?", ma intreaba tanarul, aratandu-mi inspre panoul ruginit pe care se intrezarea pretul de 1,10 euro/litru. Dintr-un val in altul, se ridica in zare Campanile, turnul cu clopot al bazilicii, semn ca ne apropiem de Piata San Marco. Spre deosebire de celelalte piete ale insulei, care se numesc "campo", San Marco este denumita "piazza" tocmai pentru a o diferentia de celelalte locuri si a-i sublinia frumusetea unica.

Cele doua coloane bizantine inalte de zeci de metri, inchinate patronilor spirituali ai Venetiei, sfintii Marco si Teodoro, din Piazzetta San Marco (Piazzetta este partea de piata dintre Palatul Dogilor si Biblioteca Marciana) sunt indiciul ca ne apropiem de miezul evenimentelor. Pe ele stau leul Sfantului Marcu si statuia Sfantului Teodor din Amasia, asezat pe un crocodil egiptean. Coloanele situate pe malul Grand Canale, candva locul de executii al orasului, sunt poarta oficiala spre Venetia. Piazzetta San Marco impresioneaza prin Palazzo Ducale - fostul Palat al Dogilor, cladire care a servit mai apoi ca Palat al Justitiei.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
turism,
Venetia,
Carnaval,
reportaj
/analize/turism/reportaj-venetia-dincolo-de-carnaval-galerie-foto-5588412
5588412
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.