LIVE: ZF REAL ESTATE by Storia.ro - Paradoxul pieţei de birouri

Omul care aduce anual 200.000 de turişti străini în România

Autor: Liviu Iancu Postat la 25 septembrie 2012 3799 afişări

A scris 27 de cărţi despre vaci şi cai şi aduce aproape 200.000 de turişti străini în fiecare an în România. Omul de numele căruia se leagă prezenţa celor mai mulţi turişti străini nu este un reprezentant al TUI, nici vreun oficial al ministerului care se ocupă de turism, ci decanul Facultăţii de Zootehnie din Bucureşti.

Jumătate din an Gheorghe Mărginean participă la târguri în străinătate, iar nopţile şi le petrece scriind tratate despre vaci şi cai. În fiecare zi de luni profesorul doctor Gheorghe Mărginean, decanul Facultăţii de Zootehnie din Bucureşti, predă cursuri de bovine şi cabaline. Marţea este ocupat cu consiliul de administraţie al universităţii, iar în restul săptămânii, inclusiv sâmbăta şi duminica, lucrează pentru grupul de firme Karpaten, pe care l-a înfiinţat în urmă cu 16 ani. Mărginean a început afacerile în turism când a înţeles, în 1996, că banii pe care îi câştiga ca universitar în România nu-l ajutau să supravieţuiască şi a ajuns acum să se ocupe de serviciile pe teritoriul României a aproape 200.000 de turişti străini pe an.

Născut în 1962 la Mediaş, Mărginean spune că a iubit de mic animalele şi a ţinut neapărat să facă liceul agricol, cu toate că familia s-a împotrivit. După absolvire, între 1981 şi 1983 a lucrat la un IAS, ca şef de fermă. "Aveam un Aro de serviciu şi aveam şi mâncare, ceea ce pe vremea aia era foarte important", povesteşte Mărginean. Nu s-a mulţumit cu Aro şi mâncarea asigurată şi s-a înscris la facultate la Bucureşti, la Zootehnie, unde a intrat "al treilea deasupra liniei", cu media 5.82. A absolvit facultatea în 1987, şef de promoţie, şi a fost repartizat la staţiunea didactică a Universităţii - "şef de complex de vacă şi cai", lucrând concomitent ca asistent la facultate din 1987 până în 1991. În 1991 a devenit şef de lucrări, iar în 1993 doctor în zootehnie.

Din 1993 până în 1996 Mărginean a lucrat ca asistent universitar la Facultatea de Zootehnie din Viena. "În 1996 mă gândeam să rămân acolo, dar mi-a zis decanul că mai mult de lector nu voi putea avansa, pentru că sunt străin. Şi mi-a spus: <Du-te acasă, pentru că în ţara orbilor cel cu un ochi este împărat>. Am fost foarte deprimat. Eu aveam acolo, în 1996, ca conferenţiar, 2.300 de dolari, iar aici, la facultate, am venit cu echivalentul a 70 de dolari pe lună. Era groaznic", îşi aminteşte Mărginean.

Pentru că lucrase în studenţie ca ghid de limbă germană, s-a gândit să intre cu o afacere în turism. "Am pornit de la faptul că nu renunţ la meseria de zootehnist. Pentru a câştiga ceva în plus faţă de salariul din universitate mi se părea imoral să fac o afacere în zootehnie sau să dau meditaţii. Şi aşa, în 1996, am deschis agenţia Karpaten Turism."

Grupul Karpaten a avut anul trecut venituri de 17,2 milioane de euro şi, în afară de partea de incoming, care este cea mai importantă, deţine şi operează şi două hoteluri - Piemonte din Predeal (46 de camere) şi Casa Bazna de lângă Mediaş (42 de camere). "Suntem în faza de a concesiona pe 49 de ani biserica fortificată de la Boian, din Sibiu, pentru că este într-o stare deplorabilă, iar noi ducem zilnic grupuri de turişti acolo. Vom investi în renovarea ei cam 100.000 de euro. Întâmplător am aflat că o firmă de construcţii voia să facă depozit de materiale de construcţii din acea biserică. E un monument istoric din secolul XV şi ar fi o impietate să-l faci magazin de ciment şi de var. În extrasezon ne vom apuca de reparat şi în primăvară va fi gata", spune Mărginean. Din grup mai fac parte şi firma Karpaten Logistic, cu şase autocare, şapte pontoane pe Dunăre şi două nave pentru excursii de o zi în Deltă, şi o altă firmă specializată în trimisul românilor în străinătate, de care se ocupă fiul lui Mărginean, la doar 25 de ani, şi care a absolvit ASE, deşi tatăl său a fost decan la Zootehnie două legislaturi, între 2000 şi 2008, iar din acest an conduce din nou facultatea. "Conform legii, ai voie maximum două legislaturi consecutive ca decan. Apoi patru ani am fost simplu profesor universitar", explică el.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
turism,
management,
zootehnie
/analize/turism/omul-care-aduce-anual-200-000-de-turisti-straini-in-romania-10108057
10108057
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.