Videoreportaj dintr-un avion de 300.000 de euro

Postat la 03 noiembrie 2009 193 afişări

Lux inseamna o masina scumpa, o casa mare, o colectie de ceasuri elvetiene sau o garderoba numai cu haine facute in ateliere celebre. Pentru unii, notiunea de lux presupune si posesia unui avion particular. Pe timp de criza insa, avionul personal devine mai curand un lux pe care unii nu si-l mai permit.

Bucuresti-Atena-Bucuresti-Paris-Bucuresti-oriunde in tara. E un traseu care poate fi usor facut intr-o singura zi, atunci cand ai un avion ce iti sta in permanenta la dispozitie. Dincolo de valoarea simbolica, de insemn al bogatiei personale, utilitatea unui asemenea avion este incontestabila. Multi oameni de afaceri spun ca intre un iaht si un avion, l-ar prefera oricand pe cel de-al doilea (bineinteles, cu exceptia cazurilor cand la intrebare raspunde un navigator impatimit).

Un avion particular costa o mica avere, s-ar putea spune, in conditiile in care pretul unui avion nou nu e mai mic de 200.000 de euro. Daca mergem spre limitele superioare de pret ale acestor "mijloace de transport privat", ajungem la sume exorbitante - cateva milioane sau cateva zeci de milioane de euro. Pentru aparatele de zbor luate la mana a doua, preturile sunt cu mult mai mici, coborand chiar si la cateva zeci de mii de euro.

Pentru un muritor de rand, preturile sunt inaccesibile, insa pentru oamenii de afaceri - pentru ca ei sunt tinta principala a celor ce comercializeaza avioane particulare - sunt destul de rezonabile, din moment ce in anii trecuti numarul proprietarilor a crescut sustinut. Numai anul trecut, doi oameni de afaceri din Romania au cumparat cele mai scumpe avioane private care au fost vreodata inmatriculate la noi: 60 de milioane de euro.

Din 2001 si pana anul trecut, numarul avioanelor private inmatriculate in Romania a ajuns la 84, conform statisticilor, ceea ce inseamna aproximativ 80 de oameni de afaceri care obisnuiesc sa zboare cu avionul privat, pentru ca unii dintre ei detin mai mult de un singur model. Doi dintre cei mai bogati romani - Ion Tiriac si Dinu Patriciu - detin cate un Bombardier Global 5000 si un Eclipse 500, respectiv cate un Bombardier Challenger si un Cessna Citation Excel. Avionul Bombardier Global 5000 este, de altfel, si cel mai scump avion privat detinut de un roman, iar pretul sau depaseste 40 de milioane de dolari. Alti proprietari de avioane private sunt Nelu Iordache, proprietarul companiei aeriene Blue Air si al companiei de constructii Romstrade, Viorel Catarama, Ovidiu Tender, Radu Merica - directorul general al ECE Projektmanagement, sau creatoarea de moda Irina Schrotter.

Cititi restul articolului in versiunea tiparita a BUSINESS Magazin.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
aviatie,
avion personal,
criza,
lux,
preturi,
transporturi
/analize/transporturi/videoreportaj-dintr-un-avion-de-300-000-de-euro-5074869
5074869
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.