Nissan ameninţă din nou Renault după cel mai bun an al său în Europa

Autor: Razvan Muresan, Marius Oncu Postat la 16 martie 2012 48 afişări

Compania a realizat în 2011 cea mai mare cotă de piaţă din istorie pe "bătrânul continent", rezultatele fiecărei luni a lui 2011 situându-se peste cea corespunzătoare anului precedent: recordul a fost atins în septembrie, când Nissan a bifat o cotă de piaţă de 4,2%.

"Eram chiar aici la Geneva anul trecut, când spuneam că plă­nuim să fim cel mai puternic brand asiatic din Europa. Dacă cineva se îndoia un moment, acum cred că începe să stea pe gân­duri", a declarat la Salonul Auto de la Geneva Paul Willcox, vicepreşedintele de vânzări şi marketing al Nissan în Europa.

Compania Nissan a prezentat în prima zi a Sa­lonului Auto de la începutul acestei luni patru noi maşini-concept: hatchback-ul Invitation, crossoverul Hi-Cross, electrica e-NV200 şi modelul sport Juke Nismo. Atenţia s-a centrat mai ales asupra Invitation, modelul, care urmează să fie produs în uzinele din Marea Britanie din 2013, urmărind să completeze portofoliul Nissan.

Astfel, pentru prima dată de când Almera a ieşit din producţie în 2005-2006, construc­torul auto japonez ar reintra în competiţie cu Renault pe segmentul hatchback-urilor compacte, Invitation fiind un concurent direct pentru Megane.

Hatchback-ul va acoperi gama rămasă descoperită dintre modelul de dimensiuni reduse Micra şi crossover-ul compact Juke şi va asigura "o ofertă completă în faţa clienţilor", potrivit lui Paul Willcox.

Vânzările companiei japoneze au crescut cu un sfert în Europa în 2011, comparativ cu anul precedent, pe fondul unui avans mediu al pieţei de patru procente. Nissan a vândut circa 700.000 de vehicule, cu 140.000 de unităţi mai mult decât a comercializat în anul precedent.

"Un factor crucial al succesului din Europa e faptul că cea mai mare parte a maşinilor comercializate sunt produse aici. Circa 80% din modelele vândute în regiune sunt fabricate în cele patru uzine Nissan din Marea Britanie, Spania şi Rusia", a mai precizat Willcox.

El a subliniat contextul "extrem de imprevizibil" în care s-au obţinut rezultatele: cutremurul devastator urmat de valurile tsunami devastatoare din 11 martie, inun­daţiile din Thailanda, mediul economic mondial instabil şi aprecierea istorică a yenului. Cu toate acestea, Nissan a crescut la nivel mondial cu 14,4%, până la 4,67 milioane de unităţi vândute. În prezent, cea mai mare piaţă a japonezilor este China, unde sedanurile Sunny şi Teana au dus rezultatele companiei la 1,25 milioane de unităţi, cu 22% peste nivelul din 2010.

Pe piaţa locală Nissan a înregistrat anul trecut o creştere de aproape 40% a vânzărilor faţă de anul anterior, la aproape 1.800 de autoturisme, pe o piaţă care a scăzut cu 11%, ceea ce a dus la o dublare a cotei de piaţă a mărcii nipone la 2%.

Unii progresează, alţii regresează

Salonul Auto de la Geneva a demonstrat cât de diferită este situaţia constructorilor de autovehicule în Europa, angajamentul Nissan privind producţia în Marea Britanie şi estimările solide de vânzări ale Volkswagen şi BMW contrastând cu discountul mare al unei emisiuni de acţiuni anunţate de Peugeot, notează Thomson Reuters.

Nissan va investi 200 milioane dolari pentru a produce modelul Invitation în Marea Britanie.

La fabrica Nissan din Sunderland numărul angajaţilor va creşte cu 600, la 6.000. Producerea modelului în Marea Britanie, susţinută de un împrumut de 15 milioane de dolari de la guvernul britanic, va crea circa 2.000 de locuri de muncă la Nissan şi furnizori.

De la fabrica auto din Sunderland, cea mai mare din Marea Britanie, Nissan livrează circa 500.000 de maşini anual, iar în primă fază producţia Invitation s-ar putea situa la 100.000 de unităţi.

Grupul german Volkswagen se află într-o cursă de urmărire a Toyota, cel mai mare producător la nivel mondial. Directorul general Martin Winterkorn este încrezător că Volkswagen îşi poate atinge obiectivul de a deveni cel mai mare constructor după vân­zările solide de la începutul acestui an.

BMW se aşteaptă, de asemenea, la creşterea vânzărilor după ce acestea au urcat cu 14% în februarie. Producătorul german dispune de o gamă de modele lansate recent, iar creşterea din India şi China compensează piaţa mai slabă din Europa.

Divizia de lux a Volkswagen, Audi, anticipează în acest an o creştere de peste 4%, ritmul estimat al pieţei globale, a afirmat directorul de vânzări Peter Schwarzenbauer.

"Considerăm că putem avea rezultate mai bune. Efectul pieţelor mai slabe din sudul Europei ar trebui să fie suficient compensat", a spus el.

Cererea pentru maşini de lux în China, unde Audi este lider de piaţă, va continua să urce în următorii ani. Piaţa ar putea creşte de peste două ori, la 2,3 milioane de maşini până în 2020, de la 945.000 anul trecut. Audi a vân­dut peste 200.000 de maşini în primele două luni ale anului, un record pentru companie.

PSA Peugeot Citroën a arătat însă o altă faţă a sectorului auto, notează Reuters. Grupul francez, al doilea mare constructor auto din Europa, vrea să atragă finanţare de 1 miliard de euro printr-o emisiune de acţiuni efectuată la un preţ cu 42% sub cotaţia bursieră de luni.

Peugeot a anunţat că va oferi 16 acţiuni noi pentru fiecare 31 de titluri aflate deja în circulaţie la un preţ de 8,27 euro pe unitate, cu 42% sub cotaţia bursieră de la finalul şedinţei de luni, discount care a cauzat marţi scăderea acţiunilor companiei.

Profitul Renault a stagnat, iar cel al Peugeot a scăzut

Profitul grupului francez Renault, proprietarul Dacia, a stagnat anul trecut din cauza scăderii vânzărilor din Europa pentru cel de-al patrulea an consecutiv, iar rezultatul net al PSA Peugeot Citroën, al doilea mare producător de automobile din Europa, a scăzut în 2011 cu 48%, scrie Bloomberg. Profitul Renault înainte de dobânzi, taxe şi elemente excepţionale a stagnat la aproximativ 1,1 miliarde euro. Rezultatul reflectă şi impactului competiţiei tot mai dure asupra preţurilor. Profitul net al grupului a scăzut de la 3,5 miliarde euro la 2,1 miliarde euro, însă rezultatul de anul trecut a fost sprijinit de un câştig de capital de 2 miliarde euro după vânzarea unor acţiuni la Volvo. Veniturile Renault au crescut cu 9,5%, de la 38,9 miliarde euro la 42,6 miliarde euro, iar profitul operaţional s-a dublat, de la 635 miliarde euro la 1,24 miliarde euro. Renault anticipează contractarea pieţei cu 3-4% în acest an, al cincilea consecutiv de declin.

Profitul net al PSA Peugeot Citroën s-a redus anul trecut la 588 milioane de euro, fiind sub aşteptările analiştilor, iar grupul francez vrea să vândă active de 1,5 miliarde de euro pentru a preveni creşterea datoriilor. Veniturile au avansat cu 6,9%, la 59,9 miliarde de euro, dar marja operaţională a scăzut la 2,2%, de la 3,2% în 2010, transmite Bloomberg. Peugeot vrea să vândă proprietăţi imobiliare şi o participaţie la Gefco, divizia de transport de autovehicule şi de logistică auto, pentru că scăderea pieţei europene a vehiculelor afectează capacitatea grupului de a limita creşterea datoriilor. Datoriile nete au crescut la 3,4 miliarde de euro la sfârşitul lui 2011 de la 1,6 miliarde de euro în iunie. Divizia producătoare de maşini a grupului a înregistrat anul trecut pierderi de 92 de milioane de euro, comparativ cu un profit de 621 milioane euro în 2010. Renault şi PSA Peugeot Citroën au redus producţia anul trecut pentru a restrânge inventarul, încercând să se adapteze la scăderea vânzărilor de automobile din Europa.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
auto,
nissan,
renault,
geneva,
strategie
/analize/transporturi/nissan-ameninta-din-nou-renault-dupa-cel-mai-bun-an-al-sau-in-europa-9405877
9405877
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.