Vreau să investesc la bursă. Cum aleg acţiunile cele mai profitabile

Postat la 19 octombrie 2017 2513 afişări

Indicele P/E (price earnings ratio - raportul preţ/câştig) exprimă durata de recuperare a unei investiţii într-o acţiune din profiturile obţinute de emitent pe ultimele 12 luni - Utilitatea principală a indicelui derivă din faptul că acesta asigură comparabilitatea acţiunilor.

Vreau să investesc la bursă. Cum aleg acţiunile cele mai profitabile

Transgaz, Banca Transilvania şi Transelectrica sunt cele mai ieftine acţiuni dintre blue chip-uri având în vedere nivelul indicelui P/E (price earnings ratio), calculat ca raport între capitalizarea emitentului respectiv şi profiturile obţinute de acesta în ultimele 12 luni.

Astfel, Transgaz are un indicator P/E de 5,8, Banca Transilvania de 7,1, iar Transelectrica de 7,5, potrivit calculelor companiei de brokeraj Ieba Trust.

Din rândul celor două bănci listate din indicele de referinţă BET, cel mai redus nivel al indicelui P/E îl are Banca Transilvania, în timp ce BRD afişează 10,9. Banca de la Cluj a ajuns vineri la o valoare de piaţă de aproximativ 10,2 miliarde de lei, în timp ce BRD avea 8,9 miliarde de lei.

Citeşte continuarea pe www.zfcorporate.ro

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.