Piraeus a renuntat la oferta de cumparare a cotei statului elen la ATEBank si Hellenic Postbank

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 30 septembrie 2010 22 afişări

Piraeus Bank, a patra banca din Grecia, si-a retras oferta de preluare a participatiilor statului elen la ATEBank si Hellenic Postbank, fiindca n-a primit niciun raspuns din partea guvernului de la Atena.

"La doua luni si jumatate de la oferta noastra, tot nu se intrevad decizii relevante din partea guvernului in viitorul apropiat", a declarat Stavros Lekkakos, director executiv adjunct al Piraeus Bank.

Piraeus Bank, a patra institutie bancara din Grecia in functie de active, oferise in iulie 372 de milioane de euro pentru 77,3% din ATEBank si 329 de milioane pentru 33% din Hellenic Postbank, in cadrul planului guvernamental de a stimula fuziuni si achizitii in sectorul bancar elen, confruntat cu o crestere a portofoliului de credite neperformante. Ulterior, guvernul elen a contractat serviciile bancilor de investitii Lazard, Deutsche Bank si HSBC pentru a pune la punct un plan de vanzare a activelor statului in bancile cu probleme.

O preluare a participatiilor de catre Piraeus ar fi fost oricum dificila, intrucat Piraeus ar fi trebuit sa faca rost de bani pentru achizitie, ceea ce "nu era ideal in climatul economic actual", sustine Tania Gold, analist al UniCredit. In ce priveste soarta ATEBank si a Postbank, bursa pariurilor ramane deschisa, la fel ca si pana acum. Analista UniCredit nu exclude o oferta din partea National Bank of Greece sau a Eurobank pentru Hellenic Postbank, avand in vedere ca ambele banci sunt deja prezente in capitalul acesteia din urma.

Toate aceste banci, mai putin Hellenic Postbank, sunt prezente pe piata romaneasca. Dintre bancile cu activitate in Romania, ATEBank a fost singura care nu a trecut testul de stres financiar organizat in iulie la nivelul a 91 de banci din UE.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
banci,
Piraeus,
Grecia,
ATEBank,
NBG,
Eurobank,
achizitie
/analize/servicii-financiare/piraeus-a-renuntat-la-oferta-de-cumparare-a-cotei-statului-elen-la-atebank-si-hellenic-postbank-7435470
7435470
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.