Picatura chinezeasca: Beijingul schimba regimul valutar, dar nu cum vrea Washingtonul

Postat la 20 iunie 2010 123 afişări

Ar trebui sa fie cel mai important eveniment economic inainte de reuniunea G20 de la Toronto: China a anuntat, dupa aproape doi ani de insistenta din partea SUA, ca va renunta treptat la legarea yuanului de dolar, o politica gratie careia Beijingul si-a promovat constant exporturile.

Banca Populara a Chinei a anuntat sambata, printr-un comunicat difuzat si in chineza, si in engleza, ca de luni, 21 iunie, revine la practica dinainte de 2008, de a stabili valoarea yuanului in raport cu un cos de valute, nu numai in raport cu dolarul. A fost clar o cedare fata de presiunile SUA, tinand cont ca in Congres exista planuri de a impune limitari la importurile din China daca Beijingul nu renunta la legarea yuanului de dolar, considerata cauza de baza a excedentului comercial de ani de zile al SUA in raport cu China.

Presedintele Obama, oficialii Bancii Centrale Europene si cei ai FMI au salutat cu entuziasm comunicatul, sperand probabil ca el semnaleaza disponibilitatea Chinei de a lasa yuanul sa se aprecieze rapid si substantial, adica asa cum isi doresc americanii. Numai ca duminica, aceeasi Banca Populara a Chinei a precizat, intr-un alt comunicat difuzat numai in chineza, ca "nu exista nici o baza pentru o apreciere substantiala a renminbi (yuanul)" si ca banca "este decisa sa imbunatateasca administrarea cursului valutar si sa mentina cursul renminbi la un nivel rezonabil de stabilitate, pentru a mentine stabilitatea macroeconomica si financiara".

Cu alte cuvinte, eliberarea yuanului urmeaza sa fie mai curand simbolica, iar Beijingul n-are in nici un caz de gand sa-si puna in pericol economia printr-un curs de schimb volatil. Unii analisti au vazut si partea buna, temandu-se ca daca yuanul ar deveni prea flexibil, China ar inceta sa mai cumpere obligatiuni de trezorerie americane (instrument prin care pana acum a mentinut raportul stabil intre yuan si dolar).

Cat despre analistii chinezi, ei prevad ca toate companiile importante ale bursei chinezesti, de la companii aeriene la firme financiare si banci, vor avea de castigat, fiindca activele lor se vor scumpi odata cu eventuala apreciere a monedei. In ce ii priveste pe exportatori, care evident ar fi afectati de o crestere de valoare a yuanului, "scumpirea mainii de lucru si slabiciunea pietelor de export inseamna ca nu ne vom mai putea baza pe exporturi ca motor al cresterii, asa incat companiile concentrate spre piata interna, ca bancile si firmele de investitii, vor avea de castigat", sustine Cao Xuefeng, analist la Western Securities din Chengdu.

DAR DACA YUANUL SCADE?

Altii, intre care economistul Nouriel Roubini sau Li Daokui, consilier al comitetului de politica monetara al bancii centrale chineze, au atras atentia ca liberalizarea cursului de schimb ar putea duce, dimpotriva, la deprecierea yuanului, in lumina ingrijorarilor privind starea economiei asiatice si a somajului intern, asa incat flexibilitatea yuanului s-ar putea intoarce exact contra sperantelor SUA.

Intre 2005 si 2008, Beijingul a decis sa treaca de la cursul fix la un regim de flotare controlata in care valoarea yuanului era calculata in raport cu un cos de valute ce includea dolari, euro, yeni, woni coreeni, dolari Singapore, ringgiti malaezieni, ruble rusesti, dolari australieni, bahti thailandezi si dolari canadieni. In iulie 2008 insa, China a legat yuanul de dolar (in raport cu care putea varia zilnic cu pana la 0,5%), motivand prin necesitatea de a apara economia de turbulentele pietei si prin efectele negative ale influxurilor de capital din anii precedenti, care au creat bule ale activelor pe piata chineza si au distorsionat economia.

De atunci, autoritatea monetara a mentinut aproape neschimbata valoarea monedei, in jur de 6,83 yuani/dolar, prin cumparari anuale de miliarde de dolari si de euro. Finantarea acestor achizitii s-a facut prin sistemul de banci de stat, care a devenit astfel foarte greu accesibil pentru necesitatile de fonduri ale afacerilor mici si mijlocii din tara.

Intre 2005 si 2008, yuanul s-a apreciat cu 21% fata de dolar. Acum, economistii nu prevad o miscare in sus sau in jos fata de dolar mai mare de 2-3% pana la sfarsitul anului si 3-4% la anul, mai ales ca in compozitia cosului de valute intra si euro, fata de care yuanul deja s-a apreciat cu 15% in ultimele doua luni. Daca euro va continua sa scada fata de dolar, atunci si yuanul va fi lasat sa se deprecieze, a sugerat Li Daokui.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
china,
yuan,
renminbi,
dolar,
curs,
flotare,
obama
/analize/servicii-financiare/picatura-chinezeasca-beijingul-schimba-regimul-valutar-dar-nu-cum-vrea-washingtonul-6433410
6433410
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.