Marile grupuri bancare sustin efortul de salvare a Greciei

Postat la 03 mai 2010 57 afişări

UBS, HSBC, Deutsche Bank, Commerzbank, Swiss Re, Intesa Sanpaolo, Societe Generale, BNP Paribas, Erste Bank si ceilalti membri din boardul Institutului International de Finante (IIF), cea mai larga grupare globala de astfel de institutii, cu aproape 390 membri, s-au declarat gata sa sprijine efortul guvernelor din zona euro si al FMI de a furniza credite Greciei.

"Membrii boardului IIF au convenit sa se implice in sustinerea guvernului grec si a bancilor grecesti", suna declaratia IIF, citata de Reuters.

Declaratia de principiu a boardului IIF vine in contextul in care ministrii europeni de finante ar fi cazut de acord sa ceara marilor grupuri bancare sa nu-si reduca expunerea din prezent pe Grecia pe toata durata derularii acordului de sustinere FMI-UE, respectiv in urmatorii trei ani - adica sa nu ceara rambursari anticipate si sa nu anuleze liniile de credit existente.

Ministrii de finante ai zonei euro au convenit duminica sa acorde un pachet de asistenta financiara de 110 miliarde de euro pentru Grecia, urmand ca prima plata in contul acestuia sa fie facuta inainte de 19 mai, cand ajung la scadenta obligatiuni grecesti in valoare de 8,5 miliarde de euro. Statele membre ale zonei euro vor contribui cu 80 de miliarde de euro, iar FMI cu restul de 30 de miliarde.

Luni la amiaza, un oficial german a anuntat deja ca guvernul condus de cancelarul Angela Merkel a aprobat legea in virtutea careia Germania va contribui la programul de asistenta financiara pentru Grecia. Acum, legea va fi inaintata pentru dezbatere in proceduta de urgenta in ambele camere parlamentare, astfel incat sa poata fi adoptata pana vineri. Contributia Germaniei va fi de 8,4 miliarde de euro in primul an al programului.

CE INSEAMNA IMPLICAREA BANCILOR

Josef Ackermann (foto), directorul executiv al Deutsche Bank, a avut pana acum cel mai coerent demers de a prelua in sarcina bancilor efortul financiar al salvarii Greciei. Ackerman, in colaborare cu autoritatile, s-a angajat sa coordoneze discutiile cu banci, cu firme de asigurari si cu companii industriale, a caror implicare ar trebui sa reduca din nemultumirea germanilor fata de ideea ca efortul financiar pentru Grecia ar urma sa fie suportat din bani publici. Deutsche Bank a promis deja sa contribuie cu 1-2 miliarde de euro, cu care ar putea cumpara obligatiuni grecesti.

Cancelarul german Angela Merkel a spus, intr-un interviu publicat duminica de Bild am Sonntag, ca "ar saluta o participare voluntara din partea bancilor", iar vicecancelarul Guido Westerwelle a declarat ca se asteapta ca banci din mai multe tari ale zonei euro sa contribuie la pachetul de sprijin pentru Grecia, cumparand obligatiuni grecesti, ceea ce ar da un semnal de incredere pe piete si ar contracara speculatiile pe titlurile de valoare elene.

Nu toate bancile germane s-au aratat entuziasmate. Theodor Weimer, CEO al HypoVereinsbank, e de parere ca "bancile nu pot si nu trebuie sa incaseze nota de plata", fiindca nu ele sunt responsabile de datoriile facute de guverne.

Bancile germane au cea mai mare expunere pe Grecia, dupa cele franceze. Dupa raportarile la Banca Reglementelor Internationale, grecii datorau la sfarsitul anului trecut creditorilor straini 236 de miliarde de dolari, din care 75 de miliarde creditorilor din Franta si 45 de miliarde celor din Germania.

Daca Deutsche Bank a anuntat ca nu are expunere directa, Commerzbank si Hypo Real Estate au impreuna 11 miliarde de euro expunere. Grupul belgiano-olandez Fortis avea 4 miliarde expunere la sfarsitul lui 2009. Credit Agricole din Franta a comunicat ca expunerea sa directa se limiteaza la 850 de milioane de euro, din care 600 pentru Emporiki Bank, pe care o controleaza. Austriecii de la RZB si Erste au imprumutat in Grecia 4,6 miliarde de euro in total.

Estimarile Nomura se refera la BNP Paribas si Societe Generale ca fiind cele mai expuse banci in mod direct, prin ponderea creantelor fata de statul grec, iar analistii de la Bernstein cred ca expunerea bancilor franceze si germane la datoria Greciei, a Portugaliei, a Italiei, a Spaniei si a Irlandei se ridica la 20% din totalul riscului lor extern.

Asiguratorii Allianz si MunichRe ar fi promis sa contribuie la randul lor cu credite in valoare de 300, respectiv 200 de milioane de euro, anunta Financial Times Deutschland in editia de luni.

AICI SUNT BANII DUMNEAVOASTRA

Ostilitatea opiniei publice si a presei germane a ramas la cote inalte fata de ideea de a credita guvernul de la Atena, tinand cont ca Germania va duce greul salvarii Greciei, urmand sa contribuie, potrivit estimarilor de pana acum, cu circa 25 de miliarde de euro.

Dupa ce acum cateva luni publica pe coperta o imagine a Afroditei din Milo cu degetul mijlociu ridicat in semn de sfidare a Europei, revista Focus are azi pe coperta imaginea aceleiasi Afrodite, de data aceasta cu mana intinsa, ca o cersetoare, alaturi de titlul "Grecia - si banii nostri!". La randul sau, tabloidul Bild se ocupa de magnatul Spiros Latsis, cel mai bogat grec (cu o avere personala estimata de Forbes la 4 miliarde de euro), proprietar de afaceri cu nave, petrol si banci, actionarul majoritar al EFG Eurobank Ergasias. Bild scrie ca EFG a cumparat in timp obligatiuni de stat grecesti de 12 miliarde de euro, la dobanzi foarte avantajoase pentru el, iar acum cade in sarcina contribuabililor germani sa ajute statul grec sa-si plateasca datoriile, adica sa-i bage bani in buzunar lui Latsis. "Banca lui Latsis detine cea mai mare pondere de obligatiuni grecesti dintre toate", a declarat un bancher din Frankfurt pentru Bild.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/servicii-financiare/marile-grupuri-bancare-sustin-efortul-de-salvare-a-greciei-6085899
6085899
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.