De unde va veni cresterea economica la anul

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 20 decembrie 2010 48 afişări

Daca anul acesta, exporturile si industria au foat singurele care au tinut steagul sus, nu suficient insa spre a scoate Romania din recesiune, la anul cresterea economica va veni din investitii - atat din partea investitiilor straine, daca va exista stabilitate politica si daca eforturile de consolidare fiscala vor continua, cat si din partea investitiilor cu bani publici si europeni, in special in proiecte mari de infrastructura.

Estimarea apartine analistilor BCR, cea mai mare banca comerciala din Romania, care si-au detaliat intr-un nou raport previziunile, formulate deja din octombrie, privind o scadere a economiei cu 2,1% anul acesta, urmata de o crestere de 1,2% la anul si de 2,3% in 2011.

O crestere a industriei cu circa 3-4%, un an agricol bun (in conditiile in care in Romania de obicei alterneaza anii agricoli buni cu cei slabi, 2010 fiind un an slab, din cauza inundatiilor) si un consum al gospodariilor "usor peste zero", cu perspectiva de relansare in special in a doua jumatate a lui 2011, vor putea fi factorii cresterii economice de la anul, apreciaza Lucian Anghel, economistul-sef al BCR.

"Avem nevoie ca de aer de o crestere economica, oricat de mica, intrucat ea atrage investitiile straine, care sunt prociclice: investitorii pleaca atunci cand economia scade si revin abia dupa ce ea a reintrat pe crestere", spune Anghel.

Cererea externa, care a sustinut anul acesta o crestere reala a exporturilor de 20%, este asteptata sa se tempereze la anul, "odată ce volumul exporturilor se apropie de potential". In schimb, cererea interna ar putea sa se consolideze ca motor de crestere, tinand cont ca anul acesta, unele ramuri industriale (metalurgia si industria de autovehicule, care au impreuna 15% din totalul productiei industriale) au avut rezultate pozitive si pentru ca au fost sustinute de cererea interna.

Constructiile nu vor iesi nici la anul din teritoriul negativ, avand in vedere sentimentul negativ al investitorilor, in timp ce comertul cu amanuntul ar putea avea "in cel mai bun caz" o crestere marginala.

Lucian Anghel apreciaza ca singura situatie in care am avea un al treilea an de recesiune ar fi o marire a fiscalitatii in 2011, insa riscul unui astfel de scenariu este minim. In privinta unei reduceri a fiscalitatii, in special a celei pe munca (CAS), economistul-sef al BCR considera ca sansele acesteia in 2011 depind direct de felul cum va fi administrat deficitul bugetar. "Deficitul poate fi scazut oricat de mult - chiar sub tinta de 6,8%, ceea ce in esenta ar fi o surpriza placuta, un semn bun in ochii investitorilor, anume ca Romania manifesta seriozitate in domeniul fiscal. Problema este insa ca in ultimii ani, deficitul a fost redus pe baza de taieri de cheltuieli de capital, deci de investitii - or, nu de asa ceva are nevoie Romania."

Asa cum se prezinta pana acum, consolidarea fiscala merge bine insa, avand in vedere ca la venituri bugetare de 100 de lei, cheltuielile s-au redus in premiera de la 123 la 117 lei, cele de personal de la 31 la 27 de lei, iar cele sociale de la 45 la 42 de lei dupa primele zece luni ale anului. Cheltuielile de capital raman insa tot cu o pondere mica, respectiv 9 lei raportat la aceiasi 100 de lei venituri incasate. "Statul are deci o marja destul de mica pentru investitii, ceea ce face necesara o ierarhizare a prioritatilor nationale - infrastructura, energie, agricultura, bugetate multianual si in asa fel incat orice s-ar intampla, nimeni sa nu taie din acele bugete", afirma Anghel.

In privinta evolutiei din 2010, Lucian Anghel estimeaza ca fara masurile de austeritate (majorarea TVA si taierile de salarii) probabil am fi avut o crestere economica "usor in zona negativa, aproape de zero", in schimb am fi ajuns la un deficit bugetar de 8-10% (fata de tinta din acest an de 6,8%%), ceea ce ar fi fost "enorm" si aproape imposibil de finantat, intrucat o astfel de cifra "ar fi afectat dramatic credibilitatea tarii". In schimb, Anghel apreciaza ca fara programul Prima Casa, economia ar fi scazut anul acesta mai mult, cu circa 2,2-2,3%.

Calculele analistilor BCR indica un PIB potential de peste 2% din 2011, respectiv spre 3-3,5% pe termen mediu si lung, fata de un potential de 5-6% inainte de 2008. "Daca economia ar creste cu 2%, n-ar fi o surpriza. Cand economia Romaniei scade, scaderea este mai rapida decat in zona euro, insa atunci cand creste, rata de crestere poate fi superioara si se poate mentine astfel pe termen mediu", spune Anghel, referindu-se la orizontul de prognoza incepand din 2012.

Pentru anii de dupa 2011, raportul BCR prevede asadar o crestere posibil superioara celei din zona euro, insa pe baze mult mai sustenabile decat in perioada dinainte de criza, cu o crestere moderata a consumului si un echilibru mai bun intre cererea interna si cea externa: "Este foarte posibil ca în viitor creditele ipotecare si creditele pentru investitii ale companiilor să joace un rol tot mai important în detrimentul creditelor de consum. O lichiditate amplă si un apetit pentru risc in crestere pe plan mondial pot determina investitorii să pună din nou România pe hartă, datorită profiturilor superioare ce se pot obtine aici în comparatie cu pietele dezvoltate. Stabilitatea si predictibilitatea mediului de afaceri sunt factori cheie ai acestei ecuatii".

Urmărește Business Magazin

/analize/servicii-financiare/de-unde-va-veni-cresterea-economica-la-anul-7835738
7835738
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.