De ei depinde dobanda voastra la credite. Cine sunt cei care dau ratingurile Romaniei?

Autor: Andrei Nastase Postat la 20 ianuarie 2010 75 afişări

Discutiile despre cat de mult s-au inselat agentiile de rating atunci cand au continuat sa acorde certificate de incredere unor banci subminate de credite indoielnice nu mai sunt de mult o noutate. Cat sunt insa de credibile verdictele lor despre tari ca Romania? Am incercat sa vedem cine sunt analistii responsabili de ratingurile Romaniei si cat de mult conteaza acum judecatile lor pentru investitori.

In anii trecuti, cand nimeni nu vorbea despre criza, o singura vizita pe an in Romania era de-ajuns pentru analistii agentiilor de rating. In climatul actual nu mai este. "Am decis sa mai venim o data, pentru ca impredictibilitatea pietelor a crescut dramatic de cand cu criza economica", explica Kenneth Orchard, analistul Moody's responsabil de Romania si de regiunea Europei Centrale si de Est.

Orchard este ajutat de un alt economist, de la New York. In total, Moody's are 12 analisti pentru toata Europa si, daca ne luam dupa Orchard, cu totii traverseaza Oceanul mai des decat inainte de criza. In ce-l priveste, a venit in Romania de doua ori in 2009. Deplasarile lui sunt scurte: doua zile, cat mai multe intalniri cu mediul de afaceri, cu reprezentantii Bancii Nationale a Romaniei, si apoi zboruri catre celelalte economii de care se ocupa - Polonia, Bulgaria, tarile baltice, Muntenegru, Bosnia si Islanda. A ajuns la Bucuresti de sapte ori pana acum, unde s-a intalnit cu oficialii unor companii ca Dacia, BCR, BRD Societe Generale, Mobexpert sau Petrom. "Astazi ne concentram foarte mult pe efectele prezente si viitoare ale crizei", spune Orchard, care isi programase pentru cea de a doua vizita din Romania intalniri cu reprezentantii BNR, cu autoritatile fiscale, cu reprezentantii Fondului Monetar International si cu o serie de companii din sectorul privat - fie investitii straine, fie cu capital romanesc.

"Este important sa luam pulsul economiei din toate directiile, sa vedem unde sunt problemele majore sau unde pot aparea primele semne de redresare economica", spune analistul de la Moody's, un canadian care in ultimii sapte ani a locuit la Londra. "Observam multe in vizitele dintr-o tara, inclusiv traficul, masinile luxoase si gradul de ocupare din hotelurile in care suntem cazati." Desi recunoaste ca il intereseaza comportamentul romanilor, pentru ca acesta completeaza intreg tabloul, spune ca trebuie sa se concentreze pe indicatorii generali: produsul intern brut, structura PIB, piata creditului, raportul dintre exporturi si importuri, principalele piete de export ale Romaniei, pentru ca daca cererea scade acolo, datele au relevanta aici. "Foarte importante sunt politicile fiscale si stabilitatea politica", spune Orchard, care are experienta si in privinta economiilor din Africa sau din Golful Persic tot din cariera sa la Moody's. Inainte de colaborarea cu agentia financiara, a fost economist senior la Emerging Market Economics.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
servicii financiare,
rating,
agentii
/analize/servicii-financiare/de-ei-depinde-dobanda-voastra-la-credite-cine-sunt-cei-care-dau-ratingurile-romaniei-5343791
5343791
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.