Companiile din Romania, in liga mica europeana

Postat la 10 septembrie 2010 44 afişări

Romania isi face timid loc in cercul companiilor-gigant din Europa Centrala si de Est. Desi are a treia cea mai mare populatie din regiune, Cehia si Ungaria ne-au lasat cu mult in urma. Ce companii mai tin totusi steagul sus si cate dintre ele mai sunt afaceri romanesti?

Doar 33 de companii romanesti se afla in topul celor mai mari 500 de corporatii din economia Europei Centrale si de Est, iar in primele o suta avem doar cinci. Desi au o populatie la jumatate, tari precum Cehia si Ungaria au de doua ori mai multe firme in clasamentul anual intocmit de compania de consultanta Deloitte. Mai exact, 63 de companii vin din Ungaria, iar 73 vin din Cehia, cele doua state fiind inferioare Romaniei din punct de vedere al Produsului Intern Brut sau al populatiei.

Doar Petrom, Dacia, Rompetrol, Metro Cash & Carry Romania si ArcelorMittal Galati sustin economia Romaniei in lupta cu tarile vecine. In zona bancara, BCR se afla pe pozitia a noua, cu active la jumatate fata de liderul polonez, PKO Bank. La fel si Dacia, in clasamentul producatorilor, controlat in mare parte de grupuri precum Audi (Ungaria), Fiat (Polonia) sau Skoda (Cehia). In primul semestru al anului 2010, veniturile celor mai mari companii din regiune au crescut in medie cu 16%, in euro, fata de perioada similara a anului trecut.

La capitolul crestere, cel mai bine stau Romania (30%), Ucraina (21%) si Polonia (16%). "Dat fiind faptul ca Bulgaria, Slovacia, Estonia sau Letonia sunt inca pe minus, e greu de afirmat ca economia din regiune incepe sa se redreseze", se arata in raportul Deloitte.

Romania este depasita in clasament si de state mai mari, precum Polonia si Ucraina. Daca cea dintai are 180 de companii in primele 500, adica 36% din total, Ucraina are doar patru in plus fata de tara noastra. La polul opus sunt Serbia, Macedonia si Bosnia-Hertegovina, dar si tarile baltice - Estonia, Lituania si Letonia -, cu un numar cumulat de 35 de companii in clasament. Ca o tendinta interesanta a ultimilor doi ani, numarul companiilor controlate de stat a scazut la 96, de la 110 anul trecut si 120 acum doi ani.

Asta inseamna ca asistam la un trend al proceselor de privatizare si al unor schimbari de strategie ca urmare a perioadei economice pe care o traversam. Totusi, majoritatea companiilor detinute de stat raman in zona energiei, resurselor naturale sau transporturilor. Cele din urma au fost in mare parte preluate de firme de dimensiuni mai mari din afara regiunii.

Totodata, companiile controlate de catre organizatiile-mama din afara Europei Centrale detin 286 din cele 500 de locuri. Cresterea e de circa zece procente fata de anul precedent. Printre companiile din Romania prezente in clasamenul Deloitte se mai regasesc Orange, British American Tobacco, Carrefour, Vodafone, Kaufland, GDF SUEZ Energy, Romtelecom sau Petrotel Lukoil. Niciuna dintre ele nu are insa capital romanesc. Practic, dintre cele 33 de firme, una singura are capital 100% autohton - RCS&RDS, compania de telecomunicatii infiintata in anii '90 de catre discretul om de afaceri oradean Zoltan Teszari. Afacerile operatorului telecom au ajuns in 2009 la peste jumatate de miliard de euro, transformându-l astfel in cel mai mare jucator de pe piata serviciilor TV din Romania.

Sumarizand, suntem pe locul cinci in functie de performanta companiilor care activeaza pe teritoriu romanesc, dupa Polonia, Cehia, Ungaria si Ucraina, iar din cele 33 de reprezentante, cinci sunt detinute de stat, iar restul apartin investitorilor straini. Investitii care justifica si prezenta unor tari precum Bulgaria, Cehia sau Ungaria in prima jumatate a topului.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
servicii financiare,
Europa,
companii
/analize/servicii-financiare/companiile-din-romania-in-liga-mica-europeana-7182374
7182374
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.