Capital Economics: Cresterea economica revine in Romania "cel mai devreme in 2013"

Postat la 03 septembrie 2010 83 afişări

Perspectiva economiei romanesti ramane "sumbra", iar cresterea economica se va intoarce "cel mai devreme in 2013", apreciaza David Oxley, economist pentru pietele in curs de dezvoltare la Capital Economics din Londra.

"Remanierea guvernamentala subliniaza situatia politica tensionata si divergentele adanci din Parlament asupra masurilor de austeritate", a declarat Oxley, citat de AP.

Analistii considera ca evenimentele care au dus la remaniere au tinut mai mult de politica decat de reforma, intrucat decizia de a schimba sase ministri ar fi o incercare de a creste sprijinul popular pentru un guvern ale carui rate de popularitate au scazut pana la 13% in sondajele de opinie. Premierul Emil Boc nu a remaniat niciun ministru de etnie ungara, adauga AP, de presupus pentru ca se intemeiaza pe sprijinul lor in Parlament. Opozitia social-democrata are intentia de a ataca Guvernul cu o motiune de cenzura, insa sansele ei sunt neclare atata vreme cat UDMR sprijina Executivul.

Capital Economics a formulat de-a lungul ultimului an o serie de previziuni mai pesimiste in privinta economiei decat prognozele oficiale. FMI, ale carui prognoze sunt insusite de Guvern, estimeaza ca Romania va incheia anul acesta o scadere a PIB de 2%, urmata de o crestere intre 1,5% si 2% in 2011 si de o evolutie si mai buna in 2012.

Pentru moment, impresia de instabilitate politica a fost inlaturata prin numirea imediata a unor noi ministri in locul celor remaniati, insa mediul investitorilor a retinut ca titularii de la Economie si Finante, Ion Ariton si Gheorghe Ialomitianu, nu sunt nume cunoscute in Romania si ca au fost adusi pe criterii strict politice, dupa ce presa straina a reluat afirmatia ex-ministrului Sebastian Vladescu potrivit careia scoaterea sa din functie "a fost o decizie politica si cred ca a fost o greseala".

Ar trebui sa fie ingrijorati investitorii? Aceasta depinde de cat de corecta e afirmatia lui Vladescu, crede Chris Bryant, unul dintre autorii blogului specializat pe piete emergente al Financial Times. Intrebarea e insa daca remanierea va fi suficienta pentru a pune capat luptelor politice si a-i castiga prim-ministrului suficient timp si sustinere pentru a continua programul de reforme. Emil Boc dispune doar de o majoritate slaba in Parlament, iar daca Guvernul ar cadea in urma motiunii de cenzura a opozitiei, aceasta ar putea amana finantarea de la FMI, asa cum s-a intamplat anul trecut dupa criza precedentului cabinet Boc.

"Ingrijorarea mea privind Romania este ca fostii ministri, care erau destul de eficienti, au fost inlocuiti din ratiuni pur politice, in timp ce noua ni se transmite ca noii ministri nu vor schimba politicile predecesorilor", afirma Peter Attard Montalto, economist pentru pietele emergente la Nomura International Plc din Londra, citat de Bloomberg.

"Posibilitatea unor alegeri anticipate daca actualul guvern cade este foarte semnficativa", adauga Montalto.

Remanierea "este cu siguranta o veste negativa, dar depinde de cine pui in loc, asa incat s-ar putea transforma intr-o stire buna", comenteaza insa Christian Tegllund Blaajberg, director de strategie al Saxo Bank. "In general, instabilitatea politica afecteaza pe termen scurt moneda si titlurile de stat; probabil vom vedea ceva volatilitate in tranzactii."

Intr-un scurt comentariu difuzat vineri, Nicolae Covrig, analist al Raiffeisen Bank Romania, a evaluat la randul sau efectele remanierii, afirmand ca "ne asteptam ca incertitudinea legata de planul de consolidare fiscala si de conditiile din acordul cu FMI sa persiste in perioada urmatoare, cu probabilitatea sa apara noi tensiuni politice. De aceea, estimarea noastra are in vedere un leu mai slab si rate ale dobanzii mai inalte".

Urmărește Business Magazin

/analize/servicii-financiare/capital-economics-cresterea-economica-revine-in-romania-cel-mai-devreme-in-2013-7103468
7103468
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.