Analistii: BNR va tine pe loc dobanda de politica monetara pana la sfarsitul anului

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 28 iunie 2011 27 afişări

Analistii financiari se asteapta ca BNR sa mentina dobanda de politica monetara neschimbata la 6,25% la sedinta de miercuri, urmand ca pana la sfarsitul anului sa ramana la acelasi nivel, iar pana la finele lui 2012 sa scada la 5,75%.

In sondajul intern al membrilor Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR), estimarile privind dobanda la sfarsitul anului curent au variat intre 6% si 6,5%, in timp ce estimarile pentru finele lui 2012 au variat intre 4,5% si 7%.

Consiliul de Administratie al BNR discuta la 29 iunie nivelul dobanzii de politica monetara si al ratei rezervelor minime obligatorii ale bancilor.

Majoritatea respondentilor cred ca nivelul rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta va ramane la 20% pana la finele anului 2011 si va scadea la 15% pe parcursul anului 2012. In cazul pasivelor in lei nu se asteapta nicio modificare pana la sfarsitul anului 2011, insa este previzionata o scadere la 10% pe parcursul anului 2012.

AAFBR reuneste peste 70 de analisti din sectorul bancar, fonduri de pensii, societati de administrare a investitiilor, societati de asigurari si din piata de capital.

Mentinerea neschimbata a dobanzii de politica monetara indica preocuparea BNR pentru nivelul inflatiei, estimata sa atinga 8,7% in iunie si 5,1% in decembrie, mai ales in contextul recentei deprecieri a leului din cauza crizei grecesti.

"Daca deprecierea leului este persistenta si continua, atunci inflatia ar putea sa nu coboare atat de repede pe cat prevede BNR. Estimam ca inflatia la sfarsitul anului va atinge circa 6% - este o estimare care ia in calcul si desfiintarea subventiilor la incalzire", afirma Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank Romania.

Urmărește Business Magazin

/analize/servicii-financiare/analistii-bnr-va-tine-pe-loc-dobanda-de-politica-monetara-pana-la-sfarsitul-anului-8403454
8403454
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.