Cel mai pregatit angajat

Postat la 22 martie 2010 452 afişări

BUSINESS Magazin s-a intalnit cu singurul absolvent roman al unuia dintre cele mai prestigioase EMBA din lume. Iata ce-a avut de spus.

Alexandru Lupea lucreaza in cadrul firmei de consultanta PricewaterhouseCoopers de 15 ani, iar din 2004 a devenit partener. Anul acesta a absolvit programul EMBA Trium, organizat in parteneriat cu London School of Economics, New York University si HEC din Paris, considerat al doilea cel mai important program de EMBA din lume, potrivit unui clasament facut de Financial Times. A fost nevoie de 20 de luni de munca si 150.000 de dolari scosi din propriul buzunar ca sa fie primul roman cu aceasta performanta.

"Am zis ca daca tot fac un EMBA, macar sa fac unul de top", spune Alexandru Lupea, care anul acesta a absolvit cel de-al doilea cel mai prestigios program de Executive Master of Business Administration din lume. Deocamdata, este singurul roman cu aceasta performanta, pentru care s-a straduit destul de mult - a trecut printr-o serie de examene si interviuri pentru a fi admis, iar timp de 20 de luni, cat a durat desfasurarea efectiva a programului, Lupea a fost nevoit sa dea dovada de implicare totala. "In toata perioada asta n-am avut niciun concediu si niciun week-end liber, mai ales ca nu mi-am luat pauza si am continuat sa lucrez. A fost destul de greu, dar despre asta este vorba atunci cand vrei sa fci ceva importnat", isi aminteste Lupea.

Tot timp de 20 de luni, Alexandru Lupea a facut in mod constant naveta Bucuresti-SUA, Bucuresti-Franta, Bucuresti-Anglia, Bucuresti China si Bucuresti-India, cele sase module ale programului desfasurandu-se, in functie de specificul fiecaruia, intr-un loc diferit. Dincolo de faptul ca a fost un real test de anduranta, acest EMBA a insemnat si un efort financiar consistent, in conditiile in care Lupea a platit singur toate costurile, care s-au ridicat la aproximativ 150.000 de euro.

Cum se explica, totusi, faptul ca niciun alt roman nu a mai absolvit pana acum un program atat de important, avand in vedere ca moda MBA-urilor si EMBA-urilor i-a acaparat pe majoritatea managerilor romani in ultimii ani? "Dincolo de faptul ca se petrece in afara tarii si are un pret destul de mare, vorbim de un program cu criterii destul de stricte de selectie, care se adreseaza doar managerilor cu experienta de 10 ani si care au lucrat si in afara", explica Lupea.

In afara, absolvirea unui program MBA garanteaza un salariu de 10.000 de euro lunar, insa in Romania media scade cu mult, pana la aproximativ 3.000 de euro pe luna. Totusi, salariul mai mare reprezinta unul dintre cele mai importante motive pentru care managerii romani aleg sa urmeze un MBA sau un EMBA. Mai mult decat atat, au inceput sa nu se mai uite la programele locale si sa aplice pentru cele din afara. In momentul de fata, aproximativ un sfert dintre cei care doresc sa treaca in CV un astfel d eprogram aleg varianta unei scoli din atrainatate, chiar daca asta inseamna costuri chiar si de 4 sau cinci ori mai mari decat in Romania.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/resurse-umane/cel-mai-pregatit-angajat-5766537
5766537
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.