Modelul romanesc din sanatate - bani putini, medicamente scumpe

Autor: Razvan Muresan Postat la 02 iunie 2011 27 afişări

Situatia se afla intr-un grav proces de deteriorare in 2011, cand in primul trimestru consumul de medicamente generice a scazut in volum cu 9% iar raportat la ultimele 12 luni scaderea a fost de 4%, sustin oficialii Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania.

"Acest fenomen s-a inscris intr-un trend mai larg al ultimilor ani, in care piata de generice a coborat ca pondere in volumul total de medicamente de la 73%, la 62% in 2011. O corectie de peste 11% in minus! Acest lucru atesta indubitabil ca autoritatile nu sunt preocupate sa creeze o cultura a consumului de medicamente generice prin reglementari adecvate. La nivelul intregii piete, acelasi prim trimestru din 2011 arata o diminuare ingrijoratoare in unitati, de -7,1%, si in zile de tratament, -7,9%, de unde tragem concluzia ca nu toti pacientii au reusit sa isi mentina nivelul anterior de tratament", se arata in comunicatul asociatiei, remis BUSINESS Magazin

"Este o stare de fapt care se suprapune peste una dintre cele mai scazute medii din UE a consumului de medicamente pe cap de locuitor, respectiv putin peste 70 eur si o consecinta directa a suprareglementarii si suprafiscalizarii, a subfinantarii cronice din domeniul sanatatii in ansamblul sau, cu efecte negative importante in planul sanatatii personale si a accesului la tratament al romanilor", afirma Dragos Damian, presedintele APMRG.

"Dincolo de situatia dramatica din industria farmaceutica, atragem atentia asupra unei alte probleme majore a cetatenilor Romaniei, privind ingrijirea sanatatii: accesul tot mai redus la servicii medicale. Daca exista limitari in privinta accesibilitatii, inclusiv printre pacientii din cele mai dezvoltate localitati ale tarii, in zona rurala si a oraselor mici situatia este de-a dreptul tragica la acest capitol", mai spune presedintele APMGR.

In prezent, asociatia numara 11 membri, care, cumulat, dau de lucru unui numar de peste 5.000 de angajati, si au in plan investitii de peste 100 milioane lei in 2011 peste cele aproximativ doua miliarde de euro deja investite.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
farma,
medicamente,
piata,
apmgr
/analize/modelul-romanesc-din-sanatate-bani-putini-medicamente-scumpe-8308859
8308859
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.