Radu Timis, Cris-Tim: Criza va mai dura cel putin inca doi ani si jumatate

Postat la 14 septembrie 2009 136 afişări

Proprietarul grului de firme Cris-Tim, Radu Timis, considera ca niciunul dintre antreprenorii romani nu au inteles initial implicatiile falimentului Lehman Brothers, el fiind spre exemplu mai atent la evolutiile economice din vesti; Europei. Antreprenorul spune ca grupul sau a trecut mai usor prin ultimul an de criza datorita specificului industriei alimentare, estimand in acelasi timp ca va mai dura cel putin inca doi ani si jumatate pana la incheierea crizei pe plan local

"Atunci, pe loc, cred ca mai niciunul dintre antreprenorii romani n-am inteles ce inseamna caderea Lehman Brothers. Ceea ce s-a intamplat mai apoi ne-a ingrijorat, pentru ca efectele s-au transmis ca la piesele de domino. De regula suntem mai atenti la ce se intampla in tarile din vestul Europei, fiind mai putin legati de ce se petrece peste ocean. Cred ca prabusirea unui asemenea colos a avut loc in mod voit, deliberat, pentru a rescrie ordinea mondiala la nivel macro, de la sistemul bancar si pana la consumul de energie si petrol. Or, efectele unui asemenea fenomen nu se puteau limita doar la SUA si au venit ca un bumerang peste toate continentele. Criza a fost un rau necesar si joaca rolul unei curatari, pentru ca se ajunsese la un nivel de supraconsum care nu era sustenabil. Alternativa ar fi fost sa aiba loc o implozie.

Si la nivelul pietei romanesti, ultimii ani au adus cresteri spectaculoase ale consumului si efectele crizei sunt, la randul lor, pe masura. Industria carnii nu a fost la fel de afectata insa ca alte domenii, pentru ca alimentele ocupa un loc la baza nevoilor de consum. Poate daca as fi avut afaceri cu parfumuri sau caviar as fi simtit mai greu criza. Dar o surpriza prea mare n-a adus acest nou context, pentru ca firma pe care o conduc a fost mereu in alerta: pana in urma cu 4-5 ani ma intrebam in fiecare an daca scap de faliment.

De aproape un an, ma aflu din nou sub presiune permanenta si trebuie sa iau mereu decizii rapid, fara a zabovi prea mult asupra lor. E o schimbare dramatica fata de, sa spunem, un an in urma, pentru ca vreme de patru ani m-am retras din afaceri si mi-am redefinit existenta. Iuresul de acum nu ma inspaimanta, pentru ca in viata am pierdut de trei ori totul si am luat-o de la capat. Schimbarile aduse de criza sunt mai dificile insa pentru cei tineri, care au avut conjunctural salarii mari, au facut credite pentru masini si locuinte, iar acum isi vad veniturile scazand.

De cateva luni am reluat insa pozitia de conducere, pentru ca era un moment dificil si am considerat ca e nevoie de decizii energice, eficiente, de tip antreprenorial. Rezultatul: in luna august vanzarile au crescut cu 10% fata de aceeasi luna a anului trecut, in conditiile in care piata se contracta. Ca atare, nu avem niciun fel de problema cu finantarile si cred ca mai degraba bancile gasesc prea putine companii performante acum, ca sa le dea bani. Iar creditele se vor ieftini si mai mult, odata ce bancile isi vor constitui provizioanele pentru anul viitor.

La nivel general, al industriei si al bunurilor de larg consum, cred ca abia peste un an de-acum inainte se vor aseza lucrurile, dar criza va mai dura cel putin inca doi ani si jumatate. Oamenii sunt mai prudenti si, in plus, nu vor mai fi la fel de multi bani disponibili. Cateva exemple sunt salariile - care nu vor mai creste in acelasi ritm, bancile - ce nu mai sunt la fel de laxe in ce priveste creditele. Iar consumul, la nivelul la care se plasa la inceputul anului trecut, nu va mai ajunge decat peste zece ani."

Citeşte povestea lui Radu Timiş, fondatorul şi preşedintele grupului CrisTim

Cititi mai jos cum au trait anul de criza si alti manageri si antreprenori locali:

Liliana Solomon, Vodafone: Nu am fost niciodata un consumator exagerat

Claudiu Cercel, BRD: Recesiunea nu trebuie privita ca o calamitate pentru Romania

Brent Valmar, Porsche Romania: Au existat oferte de pret sinucigase in piata

Dragos Simion, Flamingo: A fost acelasi sentiment pe care l-am avut la 11 septembrie 2001

Mariana Gheorghe, Petrom: Cred cu tarie in masurile dure si nepopulare

Bogdan Georgescu, Colliers: Cand mi-am concediat colegii a fost cea mai grea zi din viata mea

Radu Stoicoviciu, PricewaterhouseCoopers: Cred ca peste un an criza va fi depasita

Tinu Sebesanu, Trend Hospitality : Cei care merg in minus ar trebui sa-si numere pierderile si s-o ia la goana!

Cornel Marian, Oresa: Am prins ultimul tren pentru o tranzactie leveraged buy-out

Bogdan Enoiu, McCann: Evident ca am si pierdut dar privesc cu multa relaxare problema asta

Alexandru Costin, Adobe: Am investit nesabuit si m-am supraindatorat

Marius Sfintescu, 3TS Capital: Au fost multe proiecte de investitii private equity abandonate

Radu Georgescu, Gecad: Problema mea e ca lumea nu accepta starea de disperare

Dorin Boboc, Allianz-Tiriac Pensii: Nu ne imaginam vreodata ca se va ajunge la aceasta amploare

Florian Libocor, BRD: Sistemul bancar din Romania este unul solid

Florin Talpes, Softwin: Industria IT din Romania a scazut cu 40% - 60%

Razvan Pasol, Intercapital: Au fost zile de groaza la BVB

Adrian Stanciu, Human Synergistics: M-am speriat destul de rau

Marius Stancescu, Riff Holding: Nu am putut anticipa amploarea dezastrului

Toni Iordache: Lumea se astepta ca urmatoarea victima sa fie salvata

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
fmcg,
Cris-Tim,
Radu Timis,
criza
/analize/industrie/radu-timis-cris-tim-criza-va-mai-dura-cel-putin-inca-doi-ani-si-jumatate-4893916
4893916
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.