Razvan Pasol, Intercapital: Au fost zile de groaza la BVB

Postat la 15 septembrie 2009 100 afişări

Razvan Pasol, directorul societatii de brokeraj Intercapital Invest, isi aminteste ca dupa falimentul Lehman Brothers au urmat zile de groaza la Bursa de Valori Bucuresti

"Senzatia a fost, initial, de nedumerire: nu parea posibil ca o institutie de talia Lehman Brothers sa poata da faliment. Cum o solutie n-a venit, nedumerirea a lasat loc unor sentimente mult mai sumbre. Caderea Lehman a fost un semnal clar ca situatia e grava si intr-un echilibru precar: in septembrie-octombrie 2008 (si intr-o masura mai mica in lunile care au urmat), economiile lumii s-au aflat la distanta mica de un colaps de tipul celui din anii '30.

Constientizarea crizei care avea sa vina la BVB s-a produs pentru mine undeva in trimestrul al II-lea al lui 2008, atunci cand am vazut ca maximele actiunilor se inregistrasera cu aproape un an in urma, situatie ce nu se mai intalnise din 1997-1998; la acel moment, prin mai-iunie 2008, actiunile chiar inregistrau o usoara revenire, insa pentru mine a fost clar ca ne asteptau vremuri grele. Momentul Lehman doar a prefatat cea mai neagra etapa a crizei de pe pietele de capital, cea din toamna anului 2008. Au fost zile de groaza la BVB, in care foarte multe actiuni importante au ramas pur si simplu fara cumparatori: BRD, unele SIF-uri, Biofarm, Antibiotice, Banca Carpatica, Azomures, Oltchim s.a. Bursa a luat decizia exceptionala de suspendare a tranzactiilor pe anumite perioade in unele zile. Tin minte ca in asemenea zile se facea liniste in birou si nu ne venea sa credem - asa ceva parea imposibil. Aveam programata o intalnire la Praga, pe care am anulat-o - cu caderile majore ale burselor sau zvonurile despre falimente bancare nu puteam sa plec nicaieri. Nimeni nu a fost pregatit pentru o criza de asemenea anvergura.

Desi multe piete au inregistrat contractii serioase (auto, bunuri de larg consum, imobiliare, creditare etc.), cea a pietei de capital a fost in top: valoarea tranzactiilor cu actiuni a scazut cu 53% in 2008 fata de 2007 si cu 39% in 2009 (anualizat) fata de 2008, o cadere cumulata de peste 70%. Nu ai cum sa fii pregatit pentru asa ceva, ci poti doar sa speri ca vei reactiona la timp. Pentru mine, cel mai greu moment a fost la finele lui 2008, cand mi-am dat seama ca programul de reducere a costurilor trebuie sa includa si reduceri de personal, afectand persoane foarte bine pregatite si cu experienta mare. A fost una din cele mai grele decizii din experienta mea de manager.

S-au pierdut multi bani in aceasta criza. Au fost persoane care au facut credite la banca pentru a cumpara actiuni si s-au trezit ca nu le pot rambursa; oameni care si-au pierdut banii de casa sau o buna parte din economiile familiei. Asemenea scenarii sunt reale, dar e usor sa pierzi din vedere riscurile dupa ce bursa creste cu 1.700% in perioada 2001-2007.

Totusi, crizele sunt surprinzatoare: dupa scaderi dezastruoase in 2008, anul acesta actiunile au castigat peste 100% st cresc de sase luni de zile. Chiar acum, cand scriu aceste randuri, indicele oficial al bursei, BET, a castigat 0,56% astazi, dupa o crestere de 130% fata de minimele din februarie."

Cititi mai jos cum au trait anul de criza si alti manageri si antreprenori locali:

Liliana Solomon, Vodafone: Nu am fost niciodata un consumator exagerat

Claudiu Cercel, BRD: Recesiunea nu trebuie privita ca o calamitate pentru Romania

Brent Valmar, Porsche Romania: Au existat oferte de pret sinucigase in piata

Dragos Simion, Flamingo: A fost acelasi sentiment pe care l-am avut la 11 septembrie 2001

Mariana Gheorghe, Petrom: Cred cu tarie in masurile dure si nepopulare

Bogdan Georgescu, Colliers: Cand mi-am concediat colegii a fost cea mai grea zi din viata mea

Radu Stoicoviciu, PricewaterhouseCoopers: Cred ca peste un an criza va fi depasita

Tinu Sebesanu, Trend Hospitality : Cei care merg in minus ar trebui sa-si numere pierderile si s-o ia la goana!

Cornel Marian, Oresa: Am prins ultimul tren pentru o tranzactie leveraged buy-out

Bogdan Enoiu, McCann: Evident ca am si pierdut dar privesc cu multa relaxare problema asta

Alexandru Costin, Adobe: Am investit nesabuit si m-am supraindatorat

Marius Sfintescu, 3TS Capital: Au fost multe proiecte de investitii private equity abandonate

Radu Georgescu, Gecad: Problema mea e ca lumea nu accepta starea de disperare

Dorin Boboc, Allianz-Tiriac Pensii: Nu ne imaginam vreodata ca se va ajunge la aceasta amploare

Florian Libocor, BRD: Sistemul bancar din Romania este unul solid

Florin Talpes, Softwin: Industria IT din Romania a scazut cu 40% - 60%

Radu Timis, Cris-Tim: Criza va mai dura cel putin inca doi ani si jumatate

Adrian Stanciu, Human Synergistics: M-am speriat destul de rau

Marius Stancescu, Riff Holding: Nu am putut anticipa amploarea dezastrului

Toni Iordache: Lumea se astepta ca urmatoarea victima sa fie salvata

Urmărește Business Magazin

/actualitate/afaceri/razvan-pasol-intercapital-au-fost-zile-de-groaza-la-bvb-4894533
4894533
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.