Revin tranzactiile in imobiliare?

Postat la 29 martie 2010 28 afişări

In vremurile bune ale pietei imobiliare, avocatii de business specializati in imobiliare aveau o vacanta de Craciun foarte scurta, iar febra semnarii unor tranzactii ajungea sa se prelungeasca si pana aproape de Anul Nou. Anul 2009 a fost mult mai linistit din acest punct de vedere, dar lucrurile incep sa se miste iarasi, chiar daca nu mai sunt premise pentru o intoarcere a pietei la frenezia trecuta.

In 2003 asistam vanzarea Opera Center pe... nici nu mai stiu cat era, 25 de milioane de dolari?", incearca avocatul Francisc Peli sa isi aduca aminte de prima tranzactie imobiliara de referinta de la noi, cumpararea cladirii de birouri Opera Center din Bucuresti de catre fondul CA Immo pentru 26,5 milioane de dolari. Rememorarea acelui moment este un punct firesc intr-o discutie despre nivelul actual al pietei de investitii, unde tranzactiile cu cladiri de birouri sau centre comerciale se masoara in sume de ordinul zecilor de milioane de euro, sume relativ mici daca sunt comparate cu recordurile de sute de milioane din 2007 si 2008.

Avocatii specializati in real estate si activitatea lor pot fi un bun exemplu despre cat de dramatic s-au schimbat lucrurile in ultimul an. Implicati uneori alaturi de unii investitori inca de la inceputul unei tranzactii sau al unui proiect imobiliar - cum ar fi intregul ciclu de gasire a unui teren, cumpararea lui, obtinerea finantarii bancare, construirea si vanzarea proiectului catre un investitor - avocatii de business au fost parte activa a iuresului imobiliar transpus in sute de proiecte anuntate si incepute si prin tranzactii record. Iar perioada nefasta de la declansarea crizei le-a schimbat si lor viata.

"De la jumatatea lui 2008, chiar si noi, avocatii, am avut un pic mai putin de lucru. Ultimul Craciun a fost mai relaxat daca facem comparatie cu perioada dinainte, dar este in continuare mult de munca", declara Gabriel Biris, managing partner al casei de avocatura Biris Goran si unul dintre avocatii cu o mare experienta in imobiliare. Biris, care a fost implicat in mai multe tranzactii - cea mai importanta fiind recordul local, vanzarea Upground in 2008 catre Deutsche Bank, intr-o tranzactie estimata la 340 de milioane de euro -, spune ca "se mai misca ceva" in piata de investitii, insa pe proiecte foarte specializate, cum ar fi cele logistice.

Un volum foarte mic de tranzactii de investitii, de peste zece ori mai redus anul trecut fata de recordul din 2007, nu inseamna insa mai putin de munca, precizeaza Francisc Peli, partener in cadrul firmei PeliFilip si care a fost la randul sau implicat in mai multe tranzactii de referinta, precum vanzarea cladirii de birouri America House in 2008, pentru 120 de milioane de euro - un record la acea vreme - sau vanzarea aceluiasi ansamblu Upground, pentru care l-a asistat pe cumparator (fondul RREEF al Deutsche Bank), in vreme ce Biris l-a asistat pe vanzator, Ioannis Papalekas. "Inainte eram in <transaction mode>, intr-o vreme a dinamismului, cand era important sa impingi tranzactia inainte evaluand bine riscurile. In 2009 a venit decontul pentru tranzactiile respective, s-au materializat anumite riscuri si rolul nostru este acum sa inchidem astfel de riscuri." Exemple pentru situatii de acest gen sunt contractele de inchiriere cu probleme, restructurarea finantarilor bancare sau litigiile pentru diverse proprietati - "lucruri care in valtoarea tranzactiilor de atunci contau poate mai putin pentru un investitor".

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
imobiliare,
avocatura,
avocati,
business,
tranzactii
/analize/imobiliare/revin-tranzactiile-in-imobiliare-5779792
5779792
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.