Proiectele imobiliare s-au blocat. Cine castiga si cine pierde?

Postat la 03 noiembrie 2009 64 afişări

Mii de apartamente, mall-uri sau cladiri de birouri; machete care atrageau privirile si investitii care depaseau cu usurinta un miliard de euro. Intre timp s-a declansat criza economica si tot ce a mai ramas din aceste proiecte sunt terenurile goale pe care proprietarii au platit sute de milioane de euro.

Undeva in zona Manastirii Casin din Capitala, intr-o casa veche, se afla biroul dezvoltatorului imobiliar Sigma Development, detinut de George Padure si un grup de investitori belgieni. Fostul primar al sectorului 1 si unul din primii primii oameni de afaceri locali, cunoscut ca fondator al afacerii cu comert de mobila Gepa, era in urma cu un an si jumatate foarte energic, gratie datorita planurilor pentru noul proiect rezidential lansat - aproximativ 1.500 de apartamente in zona de nord a Bucurestiului. Acum are doar o atitudine linistita, spunand ca nu are regrete. "Am facut alimentatie publica, electrocasnice, mobila, export-import, politica, am vandut si hartie, dar nu cred ca voi mai face altceva in viata in afara de imobiliare."

Dezvoltatorul este doar unul din lista lunga a celor ce au platit zeci de milioane de euro pe terenuri unde trebuia sa fie dezvoltate ansambluri rezidentiale gigantice, malluri sau cladiri de birouri. Terenul pentru Sigma Residence & Gardens a costat circa 14 milioane de euro, dar proiectul este in acest moment stopat. "Nu facem nimic, stam si ne uitam. Ce sa faci intr-o perioada ca aceasta? Nici 2010 nu cred ca va fi mai bun."

Totusi, George Padure spune ca nu regreta investitia, considerand ca suma investita in teren este mica, din moment ce calculele ies in continuare chiar si cu scaderea preturilor la apartamentele. "Nu cred ca piata va mai fi ca in 2007, dar isi va reveni la un moment dat", spera el. Deocamdata, Sigma a finalizat Metropolis Residence, un proiect cu 276 de apartamente, din care "mai sunt nevandute cateva" - potrivit informatiilor existente, numarul locuintelor aflate la vanzare este de cateva zeci.

"Oricum sunt deja pe profit", spune George Padure despre proiectul de 52 de milioane de euro, acesta fiind unul dintre motivele pentru care considera ca prabusirea pietei imobiliare l-a prins intr-o situatie buna. "Bine ca n-am mai cumparat terenuri. Ajunsesem la semnarea contractelor la inceputul primaverii din 2008, erau terenuri in Brasov, Constanta si Cluj-Napoca, numai onorariile avocatilor au costat 15.000 de euro. Dar am decis impreuna cu partenerii mei sa nu mai cumparam."

Cititi restul articolului in versiunea tiparita a BUSINESS Magazin.

Urmărește Business Magazin

/analize/imobiliare/proiectele-imobiliare-s-au-blocat-cine-castiga-si-cine-pierde-5074856
5074856
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.