Dezvoltator la targ: Nu am sperante sa vand ceva

Postat la 26 martie 2009 126 afişări

Ultimul targ imobiliar din cel mai dificil trimestru pentru dezvoltatorii de ansambluri rezidentiale s-a deschis astazi pentru public, peste 5.000 de locuinte fiind scoase la vanzare. Daca unii dintre dezvoltatori sunt optimisti in privinta vanzarilor, dupa trei luni in care au vandut cateva zeci de apartamente, altii nu spera sa vanda ceva cu ocazia noului targ

"Anul acesta am vandut doua apartamente. Nu am mari sperante legate vanzarile pe perioada targului, ramane de vazut. Oricum, in prima zi nu vin multi oameni, in weekend sunt mai mult", spune un reprezentant al dezvoltatorului Obor Towers, un proiect cu 125 de apartamente din Bucuresti din care mai sunt disponibile circa un sfert, potrivit datelor comunicate de catre dezvoltator.

 

Primele luni din 2009 au inghetat practic vanzarile pentru mai multi dezvoltatori prezenti la Targul Imobiliar National (tiMOn), care se va desfasura la World Trade Center pana duminica. "In acest an am vandut sase apartamente, patru in Primavara Ghencea si doua in Primavara Lujerului. Preturile pentru proiectul din Ghencea sunt mai mici cam cu 15 – 20%", spune Raluca Oprescu, director de vanzari al dezvoltatorului CanServ.

 

Primavara Ghencea a fost deja finalizat, din cele 468 de locuinte mai fiind disponibile spre vanzare circa 80 de unitati. Garsonierele au un pret de 45.000 de euro iar apartamentele cu doua camere au un pret de 75.000 de euro, TVA-ul fiind inclus in ambele cazuri.

 

"Din proiectul de la Lujerului am vandut aproape 200 de unitati din cele 1.000 si vom merge mai departe cu el, avem finantarea asigurata", a mai spus reprezentantul dezvoltatorului, controlat de omul de afaceri Ion Avram, care detine si supermarketurile Primavara.

 

Oferte de targ

 

Pe de alta parte, exista si dezvoltatori care afirma ca au vandut cateva zeci de apartamente in acest an, in urma ofertelor derulate sau a unor negocieri incepute in toamna anului trecut. "Am vandut pana acum, in acest an, aproape 30 de apartamente. Majoritatea au fost vandute la inceputul anului, discutiile fusesera incepute din 2007. Nu mi se pare o cifra astronomica, anul trecut am vandut si 30 intr-o luna, nu in trei luni", afirma Iuri Negoita, managing director al RPF Development, dezvoltatorul Vitan Residences.

 

Principala oferta a dezvoltatorului este reprezentata de un apartament cu doua camere, cu un loc de parcare inclus, la un pret final de 100.000 de euro. "Avem si o oferta de finantare de la BCR cu un cost cu 20% mai mic comparativ cu oferta standard a bancii." Proiectul include 187 de apartamente si este dezvoltat in apropiere de statia de metrou Mihai Bravu. "Nu stiu daca vom vinde ceva acum, de la targuri adunam contacte si ne facem cunoscuti", a mai spus reprezentantul dezvoltatorului.

 

O oferta creata special pentru targul imobiliar din aceste zile are si Domus Stil, dezvoltatorul Confort Park – proiect finalizat deja - si a Confort City, proiect cu aproape 1.700 de apartamente, aflat in acest moment in constructie. "Chiar maine trebuie sa semnez doua antecontracte, am vandut de ordinul zecilor in acest an. Oferta de plata in rate direct catre noi, cu un avans de 30%, ii atrage pe cumparatori", considera Marius Gavrila, reprezentantul dezvoltatorului controlat de fratii Negoita.

 

Pentru perioada targului, Domus Stil ofera spre vanzare garsoniere si apartamente cu doua si trei camere, toate la un pret mai mic de 100.000 de euro – apartamentul cu trei camere are un pret de 79.000 de euro, cu TVA inclus.

 

Pretul cel mai mic al unei locuinte situate in Bucuresti este al unei garsoniere din ansamblul Red House dezvoltat de catre Apulum 94 in Prelungirea Ghencea, pretul de vanzare pe perioada targului fiind de 34.000 euro (TVA inclus). In acelasi timp, la tiMOn sunt scoase spre vanzare si penthouse-uri, duplexuri si vile ale caror preturi depasesc 250.000 euro, potrivit datelor comunicate de catre organizatori.

 

O alta noutate de la targ este reprezentata de apartamente oferite in sistemul de time – sharing, adica un drept de utilizare limitata, care este impartit cu alte persoane. Dezvoltatorul Triumf Construct t a lansat o oferta care presupune plata a 10.500 de euro plus TVA pentru dreptul de folosite pe o perioada de 10 ani a unui apartament din ansamblul Coral Beach Resort, amplasat in zona de nord a statiunii Mamaia. Potentialul client va primi dreptul de folosire a proprietatii timp de opt zile pe an pentru o perioada de zece ani, de unde rezulta un cost mediu de 131 de euro pe zi, fara TVA.

 

Investitorii isi scot apartamentele la vanzare

 

Tot printre premiere primele apartamente scoase la vanzare de catre investitorii straini. Fondul norvegian de investitii Romania Invest a venit pentru prima oara la un targ imobiliar in acest an, amenajand un spatiu pentru Be Igloo, brandul creat pentru revanzarea apartamentelor achizitionate anterior.

 

"Anul acesta am vandut trei unitati, speram sa o vindem pe a patra zilele acestea. Am venit mai mult ca sa mirosim piata. Sunt multe persoane care ne suna, care sunt interesate si cred ca vom atinge obiectivul stabilit pentru acest an – acela de a vinde 40 de apartamente", a afirmat Nimrod Zvik, directorul de marketing al Be Igloo.

 

Romania Invest este unul din cei mai mari cumparatori de apartamente de pe plan local, cu un portofoliu de aproximativ 800 de apartamente. "Probabil ca nu vom avea 40% profit cat am estimat initial. In unele cazuri va fi sub 10%, in altele va fi mai mare, ramane de vazut", a mai spus Zvik, argumentand increderea pe care o are in atingerea obiectivului stabilit prin faptul ca apartamentele scoase la vanzare sunt deja finalizate si prin faptul ca fondul de investii a incheiat un acord cu Bank of Cyprus, care ofera finantare potentialilor cumparatori.

 

Urmărește Business Magazin

/analize/imobiliare/dezvoltator-la-targ-nu-am-sperante-sa-vand-ceva-4094266
4094266
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.