Cu 18% mai multe tranzacţii pe piaţa de birouri din Bucureşti în T1

Autor: Ioana Mihai-Andrei Postat la 16 mai 2013 130 afişări

Activitatea de tranzacţionare pe piaţa spaţiilor de birouri în primul trimestru al anului 2013 a crescut cu 18% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit raportului CBRE România despre piaţa spaţiilor de birouri din Bucureşti în T1 2013.

Cu 18% mai multe tranzacţii pe piaţa de birouri din Bucureşti în T1

Aproximativ 60.000 de metri pătraţi de spaţii de birouri au fost tranzacţionaţi în Capitală în perioada ianuarie-martie a acestui an. Relocările au continuat să domine piaţa de birouri, în timp ce numărul companiilor care au decis să deschidă reprezentanţe în Bucureşti a crescut (ex. Booking.com, ExxonMobil).

”Stocul modern de spaţii de birouri din Bucureşti a continuat să crească în primul trimestru din 2013 până la totalul de 2,28 milioane de metri pătraţi. n perioada ianuarie-martie au fost livrate trei clădiri de birouri, cu o suprafaţă închiriabilă totală de 72.000 mp: Floreasca City Center (16.000 mp), Sky Tower (41.000 mp) şi West Gate clădirea 5 (15.000 mp)”, a declarat Răzvan Iorgu, director general, CBRE România. ”De asemenea, estimăm că, până la sfârşitul anului, se vor mai livra 63.000 mp de spaţii de birouri, cele mai mari proiecte care urmează a fi livrate fiind Floreasca Park, CSDA Siriului, Hermes Business Campus clădirea B şi Armand Călinescu OB. Este încurajator faptul că 48% din suprafaţa totală care va fi livrată în următoarele trei trimestre a fost deja pre-închiriată”, a adăugat Răzvan Iorgu.

Cererea a reprezentat 63% din volumul total al activităţii de tranzacţionare şi a fost împărţită între tranzacţii de relocare (75%), extinderi/cereri noi (16%) şi tranzacţii de pre-închiriere (9%). Cel mai activ sector a fost cel de professional services, care a însumat 33% din totalul activităţii de tranzacţionare pe piaţa spaţiilor de birouri în T1.

”2013 a început bine şi în ceea ce priveşte demararea unor proiecte noi. Compania de construcţii şi dezvoltare imobiliară Skanska a început construcţia primului său proiect de birouri din România. Green Court Bucharest este amplasat în zona Barbu Văcărescu-Floreasca, şi va avea o suprafaţă închiriabilă de 52.000 mp şi va fi livrat în trei etape, începând cu T1 2015”, a mai declarat Răzvan Iorgu.

Rata generală de neocupare a spaţiilor de birouri a rămas relativ constantă în T1, media generală a acestei rate în Bucureşti situându-se în jurul valorii de 16%. n total, există 367.000 mp de spaţii de birouri vacante în Bucureşti. Zona de Vest prezintă, în continuare, cea mai scăzută rată de neocupare (5%), în timp ce, la polul opus, cea mai ridicată rată de neocupare se înregistrează în Pipera (26%). în centrul de afaceri al Capitalei (CBD), rata de neocupare a continuat să scadă cu 2% în T1 comparativ cu T4 2012, ajungând la 10%.

De asemenea, nivelul chiriei prime s-a stabilizat în jurul valorii de 18 euro/mp/lună. Pentru spaţiile de birouri de clasa A din Bucureşti, chiriile cerute încep de la 16 euro/mp/lună în zonele centrale şi de la 11 euro/mp/lună în zonele periferice. în ceea ce priveşte birourile de clasa B, chiriile cerute încep de la 13 euro/mp/lună în zonele centrale şi de la 9 euro/mp/lună în zonele periferice.

Potrivit prognozei pentru restul anului 2013, rata de neocupare îşi va continua trendul descendent, în timp ce chiria prime va rămâne constantă. De asemenea, piaţa de birouri din Bucureşti va fi, în continuare, dominată de tranzacţii de relocare.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
birouri,
tranzactii,
chirii,
bucuresti
/analize/imobiliare/cu-18-mai-multe-tranzactii-pe-piata-de-birouri-din-bucuresti-in-t1-10882370
10882370
comments powered by Disqus

ALEPH STORY: Dezvoltatorii vor lua în vizor hotelurile vechi pentru a le demola şi pentru a dezvolta hoteluri şi blocuri noi. O discuţie cu Dana Ciriperu, Ziarul Financiar şi Dan Pavel, editor-prezentator ŞTIU

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.