Consultantii imobiliari: la tranzactii, mai rau nu se poate. Oare?

Postat la 10 noiembrie 2009 33 afişări

Piata imobiliara s-a prabusit, s-au inchis primele centre comerciale, alte proiecte de malluri si de birouri s-au blocat in diferite stadii de constructie iar cea mai mare tranzactie din acest an nu face nici cat vanzarea unui mall in anii trecuti. Semnalele pentru 2010 sunt insa mai bune, cel putin in materie de tranzactii.

Mai bine? Poate. Mult mai bine? Nu. O intoarcere la nivelul de tranzactii din 2007? Cu siguranta nu. O imbunatatire usoara si anemica? Cel mai probabil" si "Va fi tot ca in 2009. De fapt va fi mai bine, diferenta intre trei tranzactii si zero nu e niciuna, mai rau de atat nu se poate". Acestea sunt doua dintre opiniile consultantilor imobiliari specializati pe tranzactii de investitii, intrebati fiind cum va arata 2010, dupa un an 2009 compromis.

Primele semnale ale crizei au aparut inca de acum un an, odata cu scaderea puternica a volumului de tranzactii, inregistrata in ultimul semestru din 2008, cat si cu oprirea mai multor proiecte lansate cu mare fast cu cateva luni inainte, cel mai rasunator fiind cazul Sunset Residences, un proiect rezidential din Bucuresti care ar fi trebuit sa cuprinda aproximativ 2.100 de apartamente.

Au urmat amanarea sau blocarea mai multor proiecte rezidentiale, prima inchidere de centru comercial - Armonia Braila - si ramanerea in stadii avansate de constructie a unor proiecte fara ca acestea sa mai fie livrate, un exemplu fiind centrul comercial Tiago Oradea, a carui deschidere a fost amanata in repetate randuri din lipsa de chiriasi.

Nici proiectele deschise nu o duc foarte bine: exista numeroase cazuri de centre comerciale cu un grad de inchiriere mai mic de 80%, cladiri de birouri care inca isi asteapta chiriasii si ansambluri rezidentiale finalizate, dar cu jumatate din apartamente nevandute. Segmentul de tranzactii a fost singurul in ultima perioada care a imbunatatit un pic tabloul general, prin vanzarea centrului comercial European Retail Park Braila catre fondul sud-african NEPI, intr-o tranzactie evaluata la 63 de milioane de euro plus un schimb de actiuni.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/imobiliare/consultantii-imobiliari-la-tranzactii-mai-rau-nu-se-poate-oare-5086886
5086886
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.