Colosseum, primul mall care se ridica din criza? Dezvoltatorul anunta inceperea proiectului

Postat la 16 iunie 2010 416 afişări

Dezvoltatorul proiectului comercial Colosseum, amplasat in zona Chitila din Bucuresti, au anuntat semnarea unui acord de finantare cu Bank of Cyprus si inceperea primei faze a proiectului, care va consta intr-un parc de retail.

"Au fost sapte ani lungi dar suntem fericiti si credem ca banii pe care i-am investit pana acum, 56 de milioane de euro, vor avea succes. (...) Am negociat cu Banca Comerciala Romana si cu BRD si cu Raiffeisen dar am obtinut pana la urma finantare de la Bank of Cyprus", a declarat Panico Panayi, principalul investitor din spatele proiectului care ar trebui sa atraga, pana la finalizare, 350 - 400 de milioane de euro. Potrivit informatiilor disponibile, dezvoltatorii Colosseum sunt reprezentati de un grup de investitori britanici, cel mai important fiind Panico Panayi de origine cipriota, a carui avere este estimata de presa britanica la circa 70 - 80 de milioane de lire sterline, aceasta fiind cladita din industria jocurilor de noroc si imobiliare.

Prima faza a centrului comercial Colosseum va fi reprezentata de un parc de retail, cu o suprafata inchiriabila de 58.000 de metri patrari, care va avea ca principale ancore Carrefour, reteaua franceza de bricolaj Leroy Merlin - care isi va face astfel intrarea pe piata locala - si o unitate Flanco. "Investitia in prima faza va fi de circa 80 - 90 de milioane de euro. Acum lucram deja la eliberarea santierului si lucrari de excavare si vom anunta in curand si antreprenorul general", a declarat la randul sau Ellisseos Vafiadis, director general al Nova Imobiliare, dezvoltatorul proiectului.

Lucrarile efective de constructie ar urma sa fie incepute chiar in aceasta luna iar finalizarea este programata pentru primavara anului viitor. A doua faza ar urma sa fie compusa dintr-un mall gigant cu o suprafata inchiriabila de 130.000 de metri patrati, tot proiectul avand ca data estimata de finalizare 2014, potrivit lui Panico Panayi. "Vor fi de fapt trei malluri axate pe diferite teme, unul pentru familie, unul pentru tineri si street mall (n.red. tip de centru comercial in care magazinele sunt unitati de sine statatoare, doar aleile fiind acoperite)", a mai spus Vafiadis.

In opinia sa, un mall de astfel de dimensiuni va avea succes si asta deoarece "Colosseum va fi o destinatie regionala pentru cumparaturi". Spre comparatie, cele mai mari mall-uri existente in acest moment in Romania sunt AFI Palace Mega Fun si Sun Plaza, ambele in Bucuresti, in suprafata acestora fiind insa incluse si unitati ale hipermarketurilor sau magazinelor de electrocasnice, mobilier sau bricolaj. Componenta de mall a Colosseum ar urma sa includa aproximativ 450 de magazine, primul dintre cele trei mall-uri avand ca data de finalizare estimata vara lui 2012.

Colosseum ar putea fi astfel primul proiect comercial de dimensiuni mari a carui constructie incepe in Romania dupa declansarea crizei economice. In acest an a mai fost anuntata inceperea a doua proiecte. Centerra a anuntat la inceputul anului ca ar putea incepe in aceasta vara dezvoltarea primei faze a proiectului mixt Coresi de pe fosta platforma Tractorul (click aici pentru detalii) iar Avrig 35 a anuntat semnarea unui acord cu Cascade Group pentru unui proiect in estul Capitalei (click aici pentru detalii).

"In Romania nu e criza. Este doar o criza a sectorului public"

Panico Panayi spune ca inceperea Colosseum a fost intarziata cu patru ani, perioada necesara pentru obtinerea tuturor autorizatiilor. "Cea mai mare problema din Romania este birocratia. Am pierdut patru ani cu autorizatiile. In Marea Britanie stim cum se intampla, in Germania se intampla imediat, nu si aici". Omul de afaceri, care a mai adaugat ca proiectul va fi tinut in portofoliul imobiliar al grupului de investitori, compus, potrivit declaratiilor sale, din proprietati in Marea Britanie, Germania, Cipru si Polonia, considera ca economia mondiala isi va reveni si ca Romania va avea o crestere constanta in viitor. "Probabil ca in Romania nu e o criza organiza ci una a sectorului public. Sectorul privat si-a facut curatenia, cel public este supradimensionat si este platit cu prea mult."

Dezvoltarea proiectului Colosseum a fost anuntata in urma cu mai multi ani, administratorul desemnat la acea vreme fiind Ece Projektmanagement. In partea de nord-vest a Capitalei nu exista niciun centru comercial de mari dimensiuni, Africa Israel, dezvoltatorul AFI Palace Mega Fun, avand in plan dezvoltarea unui mall in zona Laromet - Bucurestii Noi.

Urmărește Business Magazin

/analize/imobiliare/colosseum-primul-mall-care-se-ridica-din-criza-dezvoltatorul-anunta-inceperea-proiectului-6423961
6423961
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.